Pán Macron musí odvolať urážky, vyhlásil prezident Brazílie

    0
    Jair Bolsonaro (Autor: TASR)

    “Pán Macron musí odvolať urážky, ktoré mi adresoval,” povedal Bolsonaro novinárom v brazílskej metropole Brazília.

    “Na diskusiu či prijatie čohokoľvek od Francúzska, aj s najlepšími možnými úmyslami, musí odvolať svoje slová, a až potom sa môžeme rozprávať,” dodal.

    Brazílsky prezident sa takto vyjadril po ostrej slovnej prestrelke s Macronom a len niekoľko hodín po tom, ako jeho poradca Onyx Lorenzoni odmietol ponuku finančnú pomoci od G7. 

    Krajiny G7 si na víkendovom summite dali záväzok venovať 20 miliónov dolárov na boj s požiarmi v Amazónii. Lorenzoni však Macronovi odkázal, aby sa staral “o svoju krajinu a svoje kolónie”.

    Napätie medzi Francúzskom a Brazíliou sa vystupňovalo po tom, čo Macron nedávno na Twitteri napísal, že požiare v povodí rieky Amazon sú už medzinárodnou krízou a mali by byť aj hlavnou prioritou na summite G7 vo francúzskom letovisku Biarritz.

    Bolsonaro zareagoval kritikou Macrona, ktorý má podľa neho “myslenie kolonialistu”. 

    Bolsonaro zároveň v utorok povedal, že Macron ho nazval klamárom. Francúzskeho prezidenta tiež obvinil zo spochybňovania suverenity Brazílie, ktorej sa mal podľa jeho slov dopustiť v súvislosti s otázkou riešenia zmienených požiarov, píše agentúra AP.

    Dodáva, že samotný Macron zase spochybnil Bolsonarovu dôveryhodnosť a záväzok na ochranu biodiverzity.

    Lídri G7 na summite v Biarritzi cez víkend prisľúbili deviatim krajinám postihnutým požiarmi v amazonskom pralese 20 miliónov dolárov. Macron vtedy zdôraznil, že ide o prejav priateľstva, nie “agresivity”. 

    - Reklama -