Pamätnú tabuľu pred redakciou Charlie Hebdo znova zahalili. A toto je dôvod

    0
    Francúzsky prezident Hollande si uctil pamiatku obetí útoku na týždenník Charlie Hebdo (Autor: SITA)

    Príbuzní a predstavitelia štátu, armády a polície boli svedkami odhalenia pamätnej tabule pred bývalým sídlom redakcie, kde ozbrojení útočníci ovplyvnení ideológiou al-Káidy pred rokom zmasakrovali 11 ľudí. Text na tabuli, z ktorej stiahli francúzsku vlajku, sa začínal slovami: “Na pamiatku obetí teroristického útoku proti slobode prejavu, ktorý sa stal v redakcii Charlie Hebdo 7. januára 2015”. Nasledoval zoznam mien zavraždených ľudí. 

    Na tabuli boli prezývky karikaturistov, ako napríklad Charb a Cabu. Diváci si však rýchlo všimli, že meno jednej obete je napísané nesprávne. Georges Wolinski je uvedený ako “Georges Wolinsky”, teda posledné písmeno ypsilon je nesprávne. Bol jedným z najznámejších karikaturistov vo Francúzsku, kresby podpisoval svojím priezviskom a v rokoch 1971-1980 pracoval ako šéfredaktor magazínu Charlie Hebdo. 

    Wolinski zostal pilierom tímu až do svojej smrti. V roku 2005 dostal najvyššie francúzske vyznamenanie Rad Čestnej légie. Informácia o chybe sa dnes rozšírila v sociálnych médiách, a tak pamätnú tabuľu zakryli čiernym súknom, uviedol portál denníka Independent. Starostka Paríža Hidalgová povedala pre rozhlasovú stanicu Europe 1, že pani Wolinskej chybu oznámili a čo najskôr ju opravia. Za chybu je zodpovedná firma vykonávajúca leptanie nápisov. 

    Prezident Hollande dnes odhalil aj ďalšie pamätné tabule na počesť ľudí usmrtených pri vlaňajších januárových útokoch na supermarket s kóšer potravinami a na policajtov v Paríži. Tabule budú Francúzom pripomínať tragický začiatok roka 2015 a 17 obetí.

    - Reklama -