Pamätáte si na gréckeho ministra Varoufakisa, ktorý kritizoval Merkelovú? Teraz sa pustil do Trumpa, vraj vôbec nič nevyrieši

    0
    Janis Varoufakis, grécky exminister financií (Autor: SITA)

    „Neoliberalizmus skrachoval s príchodom finančnej krízy a milióny ožobráčených pracujúcich potrebujú novú nádej. Nacionalizmus a stavanie ďalších múrov ju však neprinesú,“ uviedol Varoufakis na úvod. Západ sa dnes podľa neho vyvíja pôsobením dvoch typov vzbury.

    „Prvý typ vzbury sa už všade rozoberal do omrzenia. Donald Trump, Nigel Farage, Marine Le Penová a celá široká nacionalistická internacionála na seba úspešne dokázala strhnúť pozornosť a darí sa jej presviedčať masy ľudí, že národné štáty, hranice alebo príslušnosť k spoločenstvu majú význam,“ poznamenal Varoufakis a rozobral aj druhý typ vzbury. To je podľa neho ten, ktorý vzostup tejto nacionalistickej internacionály spôsobil a pritom sa mu podarilo zostať bez povšimnutia: vzbura globálnej vrchnostenskej technokracie, ktorej jediným cieľom je udržať sa za každú cenu pri vesle.

    Varoufakis sa potom venoval koncu neoliberálnej éry, ktorý sa podľa neho datuje do roku 2008 výbuchom finančných derivátov. „Prvýkrát v modernej histórii sa vládnuca vrstva ani nesnažila presvedčiť masy, že jej spôsob riadenia spoločnosti je všeobecne prospešný. Elitní funkcionári zdesení kolapsom finančných pyramíd, neúprosným rastom nesplatiteľných dlhov, hroziacim rozpadom eurozóny a čínskou politikou postavenou na neudržateľnom požičiavaní peňazí sa úplne vzdali snahy niekoho presvedčiť alebo reprezentovať. Namiesto toho začali umlčovať a trestať nespokojencov,“ uviedol Varoufakis.

    Na záver sa vyjadruje o – podľa jeho slov – trumpovskej populistickej rebélii. „Dokázal, že vládnucej triede sa dá postaviť a zvíťaziť. Je to však bohužiaľ Pyrrhovo víťazstvo a v konečnom dôsledku sa obráti proti tým, ktorí ho umožnili. Odpoveďou na prehru neoliberalizmu nemôže byť ústup späť za hranice národných štátov a štvanie ,našich ľudí‘ proti ,tým druhým‘, od ktorých nás majú oddeliť vysoké múry a elektrické ploty,“ pokračoval ekonóm. „Na to, aby sa dostavil úspech, nestačí hájiť ušľachtilé ideály nepoškvrnené mocou. Treba sa usilovať o moc na základe uveriteľného príbehu, ktorý dá ľuďom v Európe aj v Amerike nádej. Nádej na dôstojnú prácu umožňujúcu dôstojný život, na dostupné bývanie, vzdelávanie a zdravotníctvo. Jedine tretí typ vzbury v mene ,nového údelu‘, podobného tomu Rooseveltovmu, môže vrátiť ľuďom na Západe vládu nad ich vlastnými životmi a nad ich spoločenstvami,“ uzavrel.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -