Palestínska samospráva kritizuje USA za koniec podpory Úradu OSN pre palestínskych utečencov

    0
    Mohamed Abbas (Autor: David Daniel)

    Tento krok “neposkytuje mier, ale skôr posilňuje terorizmus v regióne”, povedal podľa správy agentúry AP Nabíl abú Rudajná.

    Podľa neho ide o ďalší nepriateľský čin vlády prezidenta Donalda Trumpa proti palestínskemu ľudu po tom, ako uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presťahoval tam veľvyslanectvo USA. Palestínske vedenie zvažuje vyzvať Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN), aby sa voči rozhodnutiu USA postavila a naň náležite zareagovala.

    USA sú hlavným darcom pre UNRWA, ktorá poskytuje pomoc Palestínčanom žijúcim v Jordánsku, Libanone, Sýrii, Predjordánsku a v pásme Gazy. Zameriava sa pritom na podporu vzdelávania a sociálne služby. 

    Spojené štáty sa svojimi príspevkami podieľajú na takmer 30 percentách celkového rozpočtu tejto organizácie. UNRWA tak príde o zhruba 300 miliónov dolárov plánovanej pomoci.

    UNRWA bola založená Valným zhromaždením OSN v roku 1949, keď státisíce Palestínčanov utiekli alebo boli vyhnané zo svojich domovov v dôsledku izraelskej vojny za nezávislosť z roku 1948 a po nej.

    Podľa Washingtonu má UNRWA mnoho nedostatkov

    O zastavení financovania  Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) v piatok informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí.
     
    Podľa agentúry DPA americký rezort diplomacie vo svojom stanovisku poukázal na to, že medzinárodné spoločenstvo nedokázalo vyplniť medzery po tom, ako americký prezident Donald Trump začiatkom tohto roka oznámil, že jeho vláda nevyplatí viac ako polovicu prisľúbenej tranže pre UNRWA. 
     
    Ministerstvo uviedlo, že Washington už “viac nie je ochotný poskytovať veľmi neprimeraný podiel” na chod tejto agentúry. Podľa zverejneného vyhlásenia ide totiž o organizáciu s “nenapraviteľnými” nedostatkami.  
     
    Ministerstvo tiež kritizuje spôsob fungovania UNRWA a tvrdí, že agentúra má “nekonečne a exponenciálne rozširujúcu skupinu oprávnených príjemcov” tejto pomoci. 
     
    Spojené štáty začiatkom januára oznámili, že pre UNRWA v tomto roku poskytnú pomoc vo výške 60 miliónov dolárov, zatiaľ čo vyplatenie zvyšku malo podliehať “ďalšiemu zvažovaniu”.
     
    - Reklama -