Pád vlády? Pripúšťajú ho aj poslanci koalície, politológ hovorí o Bugárových kartách

    0
    Lídri strán vládnej koalície (zľava) Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár (Autor: TASR)

    Začiatkom marca naznačil Andrej Danko problémy v koalícii, keď na svojom facebookovom profile priznal, že staré koaličné rady prestávajú fungovať. Finančnú pomoc od USA predstavitelia SNS označujú za hrozbu pre suverenitu Slovenska a hrozia tak koncom koalície. Denník Sme priniesol k téme koaličných sporov a medializovaným vyhláseniam o možných predčasných voľbách názory niektorých koaličných poslancov aj politológa.

    Danko premiérovi odkázal, že ak vidí jediné riešenie v predčasných voľbách, podporí ich. Pellegrini sa totiž vyjadril, že „z pomoci od USA netreba robiť divadlo“, SNS na to zareagovala, že „premiérom sa stal zhodou náhod, a jeho názor nie je politicky významný. Jediným partnerom pre SNS je predseda Smeru Robert Fico“.

    Poslanec Smeru Marian Kéry tiež pripúšťa scenár predčasných volieb. Podľa jeho straníckeho kolegu Miroslava Číža „všade, kde existujú koalície, je riziko predčasných volieb“.

    V Moste o žiadnych predčasných voľbách nevedia a podľa slov podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara vylučujú akékoľvek dohody. Béla Bugár je tri týždne práceneschopný, nezúčastní sa ani dnešnej koaličnej rady.

    Názor politológa

    Podľa politológa Pavla Baboša predčasné voľby by jedine SNS neprospeli (naposledy podľa agentúry Focus mala podporu 7,5 percenta). „Najsilnejšie karty bude mať určite Bugár. Každý týždeň, čo ďalej vládne a podporuje túto koalíciu, je v jeho neprospech,” hovorí.

    Rozhodnutie môže ovplyvniť aj prípadný vznik strany Andreja Kiska.

    Smeru po vražde novinára preferencie klesli, má podporu zhruba 21 percent. Podľa kuloárnych informácií však v ňom vládne napätie medzi Ficom a Pellegrinim.

    Ak by Smer naozaj predložil návrh na skrátenie volebného obdobia, potrebuje 90 hlasov poslancov. Opozičné strany SaS, OĽaNO aj Sme rodina sú pripravené ho podporiť.

    - Reklama -