Pád ruského lietadla: Kedy bol stroj vyrobený? A kto bol pilot, ktorý pilotoval?

    0
    Ilustračné foto TU-154 (Autor: archív)

    Vo vyhlásení ruského rezortu obrany, ktoré priniesla tlačová agentúra TASS, sa spomína taktiež posledná oprava tohto lietadla typu Tupolev Tu-154, vykonaná 29. decembra 2014. Plánovanou údržbou prešlo naposledy v septembri 2016.

    Stroj prepravujúci 92 ľudí vrátane členov armádneho umeleckého súboru Alexandrovovci sa stratil z obrazoviek radarov približne o 05.40 h moskovského času (03.40 h SEČ), iba niekoľko minút po štarte z letiska v Soči. Jeho trosky následne lokalizovali v pobrežných vodách Čierneho mora, kde už medzičasom našli aj telá viacerých obetí tejto havárie.

    Niekoľko hodín po začatí pátracej operácie na mori ministerstvo obrany oznámilo, že neboli nájdené nijaké živé osoby. Príčina havárie za priaznivých poveternostných podmienok je zatiaľ nejasná, podľa vyjadrenia predsedu výboru pre obranu a bezpečnosť v hornej komore ruského parlamentu Viktora Ozerova je však vylúčené, že by mala súvislosť s terorizmom.

    Pilot Roman Volkov bol podľa rezortu obrany zaradený do tzv. prvej triedy spôsobilosti a nalietaných mal vyše 3000 hodín. Zverejnený zoznam osôb na palube havarovaného stroja uvádza 84 cestujúcich a osemčlennú posádku. Medzi pasažiermi bolo viac ako 60 členov svetoznámeho súboru Alexandrovovci, ktorí mali v Sýrii absolvovať vystúpenie pre ruských vojakov, ako i viacerí novinári, príslušníci armády a uznávaná humanitárna aktivistka.

    - Reklama -