Pád ďalšieho dopravného lietadla. Na svedomí to majú radikáli z Talibanu

    0
    Vojenské prepravné lietadlo. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    “Naši mudžahedíni zostrelili v Džalalabade štvormotorové americké lietadlo,” uviedol na Twitteri hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžahíd.
    Ďalej napísal, že pri tejto akcii bolo “na základe dôveryhodných informácií zabitých 15 okupačných a niekoľko bábkových vojakov”.
    Taliban je známy tým, že uvádza prehnané počty obetí svojich útokov.

    Televízia NBC s odvolaním sa na hovorcu americkej armády plukovníka Briana Tribusa predtým informovala, že 12 ľudí vrátane piatich amerických vojakov zahynulo v noci nadnes pri havárii dopravného lietadla C-130 štartujúceho z letiska v afganskom meste Džalalabad. Neskôr údaje spresnil s tým, že vojakov, ktorí tvorili posádku lietadla, bolo šesť.

    Zvyšných päť obetí tvoria civilisti pracujúci pre operáciu s názvom Rozhodná podpora (Resolute Support) pod vedením NATO, ktorej cieľom je cvičiť a radiť afganským bezpečnostným silám. Tá v Afganistane odštartovala po tom, čo sa koncom roka 2014 skončila vojenská bojová misia zahraničnej koalície. V krajine však zostalo niekoľko tisíc zahraničných vojakov vrátane zhruba desaťtisíc Američanov.

    Nešťastie sa stalo krátko po polnoci miestneho času (21.30 h SELČ). Príčina havárie stále nie je známa. V čase nešťastia neboli v oblasti hlásené žiadne nepriateľské aktivity.
    C-130 je štvormotorové turbovrtuľové lietadlo slúžiace na prepravu personálu a nadrozmerných nákladov.


     

    - Reklama -