Páchateľ je na úteku. Nemecká polícia po ňom pátra. Máme vysoký stupeň pohotovosti, tvrdí jej šéf

    0
    Vianočné trhy v Berlíne (Autor: TASR)

    „Máme vysoký stupeň pohotovosti a pokračujeme vo vyšetrovaní – samozrejme, vo všetkých smeroch,” uviedol Münch.

    Jeho slová zazneli po tom, ako nemecká prokuratúra vyhlásila, že muž pakistanského pôvodu, ktorého polícia v súvislosti s útokom na vianočných trhoch bezprostredne po jeho uskutočnení zadržala, pravdepodobne nie je jeho páchateľom.

    V pondelok vošiel na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg kamión, podľa vyšetrovateľov pravdepodobne úmyselne, pričom jeho vodič usmrtil 12 ľudí a ďalších takmer 50 osôb zranil. Podľa pôvodných informácií mal za volantom sedieť muž pochádzajúci z Pakistanu alebo Afganistanu, ktorého polícia zadržala. Zadržaného neskôr identifikovali ako 23-ročného Pakistanca Navida B., ten však účasť na útoku od začiatku popiera.

    Nemecký generálny prokurátor Peter Frank v súvislosti s jeho zadržaním na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že na potvrdenie skutočnosti, či páchateľom útoku bol alebo nebol spomínaný Pakistanec, je potrebné počkať do dnešného večera.

    „Musíme si zvykať na myšlienku, že on tým páchateľom nebol,” dodal Frank.

    Miesto pondelňajšieho útoku dnes navštívila v sprievode spolkového ministra vnútra Thomasa de Maiziera aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá už predtým označila útok za teroristický čin.

    - Reklama -