PRIESKUM: Viac ako polovica Slovákov by sa zo zahraničia vrátila

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Viac ako polovica Slovákov žijúcich v zahraničí nevylúčila návrat späť na Slovensko. Ako hlavnú motiváciu označila zmenu politickej kultúry. Hneď za ňou by zvažovali konkrétnu pracovnú ponuku. Vyplýva to z prieskumu iniciatívy Slovak Professionals Abroad Program, ktorá funguje pod neziskovou organizáciou Leaf. Na prieskume sa zúčastnilo 4044 Slovákov zo 72 krajín.

    Aktuálne výsledky ponúkajú podľa hodnotiteľov pozitívnejší obraz ako v roku 2016, a to najmä z hľadiska rozmýšľania o návrate. Za hranicami chce ostať žiť 22 percent oslovených. Do jedného roka svoj návrat chystajú štyri percentá opýtaných, 51 percent svoj návrat nevylučuje. “Prieskum medzi Slovákmi v zahraničí je dôležitým podkladom, pretože nám umožňuje sledovať, či a ako sa vyvíja ich vnímanie Slovenska. To je smerodajné pre naše rozmýšľanie nad aktivitami, ktoré by mohli posilniť ich prepojenie so Slovenskom a zvýšiť šancu na návrat,” vysvetlila manažérka programu Slovak Professionals Abroad Program Viktória Skřivánková.

    Respondentov k návratu láka predovšetkým emocionálne puto k svojej domovine, ktoré prevažuje nad pragmatickými dôvodmi, akými je napríklad nepresýtený trh či menej hektiky. Ako z prieskumu vyplýva, Slováci žijúci v zahraničí mienia, že svojím návratom by krajinu obohatili zmenou mentálneho nastavenia a odbornými vedomosťami. Pri ich rozhodovaní v návrate by zavážila najviac pracovná ponuka, a to v 47 percentách. Záujem by mali najmä o prácu v spoločnostiach digitálnych lídrov alebo vo verejnej správe.

    V zahraničí v súčasnosti žije, študuje a pracuje viac ako 300.000 Slovákov vrátane vedcov, manažérov či umelcov, ktorí doma nenašli uplatnenie alebo vyhovujúce životné podmienky. Slovensko je tiež krajinou s najväčším počtom vysokoškolských študentov študujúcich v zahraničí.

     

     

    - Reklama -