PRIESKUM Väčšina Európanov moslimských imigrantov nechce. Elity to vidia úplne inak

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Na názory sa autori štúdie pýtali 10 000 občanov a 1 800 názorových lídrov z oblasti politiky, médií, ekonomiky a občianskej spoločnosti. Zber údajov sa uskutočnil od decembra minulého roka do februára.

    Závery ukazujú veľké rozdiely medzi presvedčením elít a širokej verejnosti, no aj medzi krajinami. Pre zastavenie imigrácie moslimov sa vyslovila len tretina členov elít. Zhruba toľko ich tiež usudzuje, že imigrácia zvýšila kriminalitu, respektíve zaťažila sociálne systémy. V prípade oslovenej verejnosti je to však až 55 percent.

    Tretina elít označila európsky a islamský životný štýl za nezlučiteľné. Zákaz zahalenia tváre na verejných miestach schvaľuje 61 % vyspovedaných elít, no až 73 % občanov. Ako dobrú pre svoju krajinu označilo imigráciu 57 percent členov elít, no iba 24 percent celkovej populácie.

    S kvótami na prerozdelenie migrantov súhlasí spolu polovica radových občanov a 63 percent členov elít, sú však veľké rozdiely medzi krajinami. Kvóty podporujú hlavne obyvatelia najviac zasiahnutí migráciou – 68 % Grékov, dve tretiny Talianov a 62 % Nemcov. Naopak, v Maďarsku nie je proti kvótam iba 19 % oslovených, v Poľsku 15 %.

    Dvadsaťsedem percent radových občanov je presvedčených, že o prijímaní migrantov by mali rozhodovať jednotlivé štáty. Približne štvrtina odmietla povinné prijatie migrantov.

    Len tretina spovedaných má pocit, že z existencie EÚ osobne získala. V celkovej vzorke populácie sa 55 percent ľudí domnieva, že EÚ v nasledujúcich desiatich rokoch opustia ďalšie krajiny, čo si myslí aj 43 percent elít. O štúdii informoval web echo24.cz.

    - Reklama -