PRIESKUM Takmer 50 percent Britov nevie, koho by chcelo za premiéra

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Mayová v stredu oznámila, že odstúpi, ak Dolná snemovňa parlamentu na tretí pokus schváli dohodu o odchode Británie z EÚ, ktorú s Bruselom vyrokovala jej vláda. 

    Hlavnými kandidátmi na post britského premiéra, ktorý patrí Konzervatívnej strane, sú bývalý minister zahraničných vecí Boris Johnson, ministerka práce Amber Ruddová, minister životného prostredia Michael Gove, šéf rezortu vnútra Sajid Javid a minister zahraničných vecí Jeremy Hunt.

    Prieskum Sky Data naznačuje, že s odstupom najviac Britov by v premiérskom kresle najradšej videlo Borisa Johnsona, ktorému dôveruje 20 percent opýtaných. Zhodne po osem percent respondentov by si v sídle britských premiérov na londýnskej Downing Street 10 vedelo predstaviť Ruddovú, Govea a Javida. Len sedem percent by na tejto adrese rado videlo Jeremyho Hunta. Ani jedného z menovaných by však za premiéra nechcelo až 49 percent opýtaných.

    Z prieskumu Sky Data tiež vyplýva, že Theresa Mayová by post premiérky mala opustiť, aj keď parlament ani na tretí pokus jej dohodu o brexite neschváli, pričom takto uvažuje až 60 opýtaných. Naopak, 33 percent si myslí, že by mala vo funkcii zostať a sedem percent respondentov sa k otázke nevedelo vyjadriť.

    Prieskum Sky Data sa uskutočnil 28. marca na vzorke 2091 klientov spoločnosti Sky, ktorí boli kontaktovaní prostredníctvom SMS.

     

    - Reklama -