PRIESKUM Mali by sme vystúpiť z Únie? Takto by sa rozhodli Slováci. Bude to pre vás šok

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Jeho výsledky agentúra zverejnila dnes, v deň konania podobného referenda vo Veľkej Británii. Až 62,1 percenta respondentov v prieskume odpovedalo, že by hlasovali za zotrvanie Slovenska v EÚ. Za vystúpenie by bolo 22,6 percenta účastníkov prieskumu, rozhodnúť sa nevedelo 15,3 percenta opýtaných.

     Agentúra v prieskume položila otázku “Teraz si, prosím, predstavte, že by sa na Slovensku konalo referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii. Ako by ste v tomto referende hlasovali – za zotrvanie Slovenska v EÚ alebo za vystúpenie Slovenska z EÚ?”

    Ľudia s pozitívnym prístupom k členstvu v únii mali odpovedať aj na otázku, prečo by hlasovali za zotrvanie Slovenska v EÚ. Najviac (43,5 percenta) respondentov si myslí, že EÚ je dobrý projekt, bez ktorého by bola mierová a prosperujúca budúcnosť Európy nemožná.

    O niečo menej ľudí (37,5 percenta) sa stotožnilo s tvrdením, že EÚ síce funguje zle, ale vystúpenie z nej by bolo pre Slovensko veľmi nákladné. Necelá pätina (18,3 percenta) účastníkov prieskumu si ako hlavný dôvod vybrala, že EÚ síce nemá perspektívu, ale dnes by bolo veľmi riskantné z nej vystúpiť.

    Prieskum verejnej mienky agentúra Focus uskutočnila v dňoch 14. až 20. júna formou osobného dopytovania na vzorke 1003 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu vo veku nad 18 rokov.

    - Reklama -