PRIESKUM Ktorý líder je najsympatickejší, koho voliči neznášajú? Fica atakuje Procházka, ďalšie poradie je však veľmi zaujímavé

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Tento historicky prvý prieskum obľuby predsedov strán, ktoré majú najväčšiu šancu zasadnúť v laviciach Národnej rady SR, ovládol premiér a líder strany Smer-SD Robert Fico so ziskom takmer 33-percentnej miery sympatií respondentov. Fico je nesympatický skoro 21 percentám oslovených, zvyšok sa nepriklonil ani k jednému z variantov.

    Na druhej pozícii sa umiestnil opozičný líder Radoslav Procházka, predseda strany SIEŤ. Ten je sympatický viac ako 19 percentám respondentov, takmer 9 percent oslovených ho považuje za nesympatického a takmer 72 percent opýtaných k nemu nemá vyhranený postoj. So štvorpercentným odstupom za Procházkom sa umiestnil predseda strany Most-Híd Béla Bugár s obľubou necelých 15 percent. Záporný postoj k jeho osobe vyjadrilo 9 percent opýtaných a takmer 76 percent nezaujalo žiadny vyhranený názor.

    Štvrtú pozíciu v meraní sympatií získal predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič s obľubou u 6,5 percenta voličov, 36 percentami odporcov a necelými 58 percentami respondentov, ktorí sa nepriklonili ani k jednej z možností a zostávajú voči nemu neutrálni. Pre porovnanie, líder subjektu NOVA transformovaného do hnutia OĽaNO a Matovičov volebný spolulíder Daniel Lipšic sa umiestnil až na siedmej priečke obľuby so ziskom 3,5 percenta sympatií, necelými 10 percentami odporcov a takmer 87 percentami respondentov, ktorí sa nedokázali prikloniť ani k jednej z možností a zostali neutrálni.

    Ako piaty sa umiestnil kresťanskodemokratický líder Ján Figeľ s viac ako 6 percentami sympatizantov, 10,5 percentami odporcov a viac ako 83 percentami opýtaných bez jasnej preferencie. Šiestym v miere sympatií je predseda SNS Andrej Danko. Obľubu mu vyslovilo rovných 5 percent respondentov, viac ako 8 percent sa, naopak, vyjadrilo negatívne a takmer 87 percent sa nepriklonilo k žiadnej z ponúkaných možností.

    Za Dankom a Danielom Lipšicom nasleduje predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo so ziskom 3,4 percenta sympatií. Nesympatie vyjadrilo 4,5 percenta opýtaných a celých 92 percent ho hodnotilo neutrálne. Skupinu predsedov s meranými preferenciami uzatvára predseda SaS Richard Sulík s necelými 3 percentami vyjadrených sympatií, 6,4 percentami odmietajúcich a skoro 91 percentami opýtaných bez jasnej preferencie. Zo všetkých oslovených respondentov sa 6,5 percenta nedokázalo rozhodnúť medzi spomínanými politickými lídrami, žiadny z ponúkaných predsedov neoslovil 3 percentá opýtaných a viac ako 2 percentá oslovených sa prikláňalo k variantu „niekto iný“.

    Koľkým percentám voličov sú sympatickí:

    Najpopulárnejší lídri strán

     

    Koľkým percentám voličov sú nesympatickí:

    Najnepopulárnejší lídri strán

    - Reklama -