PRIESKUM Koľko zaplatia Slováci za obedové menu? Bratislava nie je najdrahšia

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)

    Zaujímavý je fakt, že slovenskému hlavnému mestu, kde sú v priemere najvyššie platy (1336 eur), nepatrí prvá ani druhá priečka v priemerných útratách za obed. 

    Prvenstvo prislúcha Trnavskému kraju, kde boli výdavky na obed najvyššie, a to 6,56 eura, zatiaľ čo priemerná mzda je tam na tretej najvyššej pozícii (981 eur).

    V predchádzajúcom období zaplatili najviac za obedy v Nitrianskom kraji, v roku 2018 mu však patrí druhé miesto s priemernou cenou za obed 6,47 eura.

    Najmenej za obed zaplatia ľudia v Prešovskom kraji, a to 5 eur, kde sú aj najnižšie priemerné platy v rámci slovenských regiónov (841 eur).

    Sumy vychádzajú z reálnych útrat zamestnancov v pracovnom čase a v čase obeda formou stravovacej karty, pričom v cenách sú zarátané vždy celé útraty za jedlo, občerstvenie alebo kávu.

    Výsledky pravidelného prieskumu Edenred FOOD barometer ukázali, že takmer pre 40 % Slovákov je výber zdravej a vyváženej stravy počas dňa veľmi dôležitý.

    “Dnes sú spotrebitelia náročnejší, čo sa týka stravovania, a hľadajú niečo viac ako iba výhodnú kúpu. Aj keď cena hrá stále dôležitú úlohu, na prvé miesto kladú kvalitu. Čím ďalej, tým viac sa u nás prejavuje aj lokálpatriotizmus.

    Z prieskumu vychádza, že až 39 % Slovákov uprednostňuje lokálne a sezónne jedlá,” tvrdí Jana Caltíková, marketingová manažérka spoločnosti Edenred Slovakia.

    - Reklama -