PRIESKUM Koalícia stráca dych. Rastú kollárovci

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

    Tretie miesto patrí Kotlebovej Ľudovej strane Naše Slovensko so ziskom 10,4 percenta hlasov a 18 kreslami v parlamente. Za ňou nasleduje SNS s 10,1 percenta hlasov a 17 mandátmi. Na piatom mieste by skončilo hnutie OĽaNO-NOVA s 9,7 percenta hlasov, ktorému by v parlamente patrilo 16 kresiel.

    Do NR SR by sa vo februári dostali ešte tri strany, a to Sme rodina – Boris Kollár s 8,5 percenta hlasov a 14 mandátmi, Most-Híd so šiestimi percentami a 10 kreslami v parlamente a aj KDH s 5,5 percenta hlasov a deviatimi mandátmi.

    Za bránami parlamentu by skončili SMK-MKP so 4,3 percenta, SZS (1,5 percenta), #Sieť (1,3), KSS (0,8) a SMS (0,6).

    Podľa prieskumu by sa vo februári na voľbách zúčastnilo 68,2 percenta opýtaných. Voliť by nešlo 20,2 percenta respondentov a 11,6 percenta opýtaných nevedelo odpovedať. Agentúra sa respondentov pýtala, ktorej strane alebo hnutiu by dali hlas, ak by sa parlamentné voľby konali tento víkend. Dala im zoznam kandidujúcich strán a hnutí aj s možnosťou „iná strana“.

    Najviac stúpli kollárovci, SNS stagnuje 

    Napriek už tradične prvej obsadenej priečke sa vládny Smer oproti januáru oslabil. Pred mesiacom by mu totižto dalo svoj hlas až 28 percent voličov. Zároveň oslabil koaličný Most-Híd a zrejmá je aj stagnácia SNS, ktorá sa pre kauzu kapitán doposiaľ nespamätala. Zatiaľ čo na konci minulého roku národniari atakovali 14 percent, ich popularita sa teraz pohybuje len v okolí desiatich percent.

    Naopak, mierne si polepšili SaS aj ĽSNS. Najväčšie zisky však dosiahlo hnutie Sme rodina Borisa Kollára, ktoré oproti januárovým preferenciám 7,4 percenta hlasov stúplo v súčasnom prieskume o viac ako percento. 

    Autor: TASR, ste

    - Reklama -