PRIESKUM Fidesz z pozastavenia členstva v Európskej ľudovej strane profitoval

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán odchádza z tlačovej konferencie po predsedníctve Európskej ľudovej strany (EĽS) (Autor: TASR)

    Prieskum, zverejnený v pondelok v denníku Magyar Nemzet, ukázal, že blok vládnych strán Fidesz-KDNP by v prípadných terajších voľbách získal až 56 percent hlasov rozhodnutých voličov. Z hľadiska popularity a miery jej rastu by Fidesz-KDNP mohol byť podľa Magyar Nemzetu najpopulárnejším blokom strán v Európe.

    Z výsledkov prieskumu Nézőpontu ďalej vyplýva, že Fidesz-KDNP by získal vo voľbách do Európskeho parlamentu 14 mandátov. Oproti vlaňajším parlamentným voľbám by vládny blok získal o deväť percent lepší výsledok.

    Väčšina opozičných strán zaznamenala stagnovanie preferencií: Maďarská socialistická strana – Dialóg (MSZP-Párbeszéd) na 11 percentách, Demokratická koalícia (DK) na šiestich, ochranárska LMP na piatich a Momentum na štyroch percentách v kategórii rozhodnutých voličov.

    Popularita Jobbiku od vlaňajších aprílových parlamentných volieb klesla o osem percent; v marci by ho volilo 12 percent opýtaných rozhodnutých voličov.

     

     

    - Reklama -