PRIESKUM Ficov Smer v čele, Sieť stúpa. V parlamente by bolo sedem strán

    0
    Robert Fico (Autor: SITA)

    Najväčšej podpore voličov sa vo februári teší SMER-SD pod vedením Roberta Fica, ktorého strana si naďalej udržuje podporu nad 35 percent. Od druhej strany SIEŤ ju delí viac než 21 percent preferencií. Pre porovnanie vo voľbách v roku 2012 predstavoval volebný zisk strany SMER-SD 44,41 percenta.

    Februárový prieskum verejnej mienky potvrdzuje, že hlavným súperom premiérovej strany zostáva strana bývalého prezidentského kandidáta Radoslava Procházku SIEŤ so súčasnými 14,2 percenta podpory. Strana SIEŤ zaznamenala mierny nárast.

    Z aktuálneho prieskumu vyplýva, že volieb do národnej rady by sa mesiac pred ich konaním zúčastnilo 58 percent oprávnených voličov. Zistené čísla potvrdzujú priebežný nárast ochoty verejnosti ísť voliť (voličská účasť v predčasných voľbách 2012 bola 59,11 percenta). Až 7,6 percenta respondentov, ktorí deklarujú svoju účasť v parlamentných voľbách, sa zatiaľ nerozhodlo, ktorej strane alebo hnutiu by dali svoj hlas.

    Svoju účasť v parlamentných voľbách zvažuje 19,2 percenta oslovených a 22,7 percenta deklaruje, že sa na voľbách nezúčastní. Ich počet zostáva nemenný. Agentúra Phoenix Research online uskutočnila v dňoch 20. 1. 2016 – 4. 2. 2016 prieskum verejnej mienky formou online. Výberovú vzorku tvorilo 1010 respondentov, ktorí z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania a národnosti reprezentujú populáciu vo veku nad 18 rokov.

    Tretiu priečku v podpore potenciálnych voličov obsadila SNS s nameranou voličskou preferenciou 7,2 percenta a oproti meraniu na začiatku roka 2016 zostáva jej podpora stabilná (SNS v parlamentných voľbách v roku 2012 získala 4,56 percenta a do národnej rady sa vtedy nedostala). Štvrtú pozíciu si drží strana MOST-HÍD so 7 percentami sympatií oslovených respondentov (pre úplnosť dopĺňme, že strana MOST-HÍD vo voľbách v roku 2012 získala 6,89 percenta voličskej podpory).

    S miernym odstupom na piatom mieste v obľube sa umiestnilo KDH s preferenčným ziskom 6,6 percenta (vo voľbách v roku 2012 získalo hnutie 8,82 percenta).

    Šiestu priečku popularity obsadilo hnutie OĽaNO-NOVA transformované zo skoršej koalície s nameranými 5,7 percenta potenciálnych sympatií. Skupinu subjektov s deklarovanou šancou zasadnúť do parlamentných lavíc uzatvára SaS so ziskom 5,1 percenta (vo voľbách v roku 2012 získala strana 5,88 percenta).

    Pred bránami slovenského parlamentu podľa aktuálnych meraní zostáva SMK s nameranými 3,9 percenta voličských sympatií. Strane SDKÚ-DS oslovení deklarovali 2 percentá podpory (vo voľbách v roku 2012 mala volebný zisk 6,09 percenta). Zostávajúce strany sa už pohybujú v rozpätí okolo jedného percenta nameraných preferencií – ide o KSS s 1,1 percenta oznámených preferencií a ĽS Naše Slovensko s rovným 1 percentom podpory oslovených.

    Prieskum Phoenix Research február

    - Reklama -