PRIESKUM Demokracia v EÚ? Slováci za 10 rokov výrazne zmenili svoj postoj

    0
    Sídlo Európskej komisie v Bruseli (Autor: TASR)

    V roku 2009 si napríklad takmer 80 percent ľudí myslelo, že sa ekonomická situácia na Slovensku počas nasledujúceho roka trochu alebo veľmi zhorší. V roku 2019 to už bolo 28 percent.

    Veľmi alebo skôr spokojných s fungovaním demokracie na Slovensku však v roku 2009 bolo takmer 42 percent ľudí, v roku 2019 to bolo o 7 percent menej.

    “Vidíme, že ekonomická spokojnosť nemusí znamenať aj spokojnosť s vývojom demokracie, sú to dve oddelené veci,” komentovala výsledky sociologička Oľga Gyárfášová z Inštitútu pre verejné otázky.

    Klesla aj spokojnosť s fungovaním demokracie v EÚ. S tou bolo v roku 2009 nie veľmi spokojných alebo úplne nespokojných 35 percent ľudí, takmer 15 percent nevedelo odpovedať.

    V roku 2019 bolo nespokojných takmer 60 percent, odpovedať nevedelo osem percent. Podľa sociologičky to však nemusí byť negatívna vec.

    “Pripísala by som to tomu, že je oveľa väčší záujem o to, ako EÚ funguje. To, že je hodnotenie negatívne, znamená, že je viac tých, ktorí sa vyjadrujú ku kvalite demokracie v EÚ. Viac ľudí má pocit, že na to má názor, s čím narastá aj počet tých, ktorí sú s tým nespokojní,” myslí si.

    - Reklama -