PRIESKUM Danko nemá problém len s Ficom, ale aj s odchádzajúcimi voličmi. Z krízy najviac ťaží Kotleba

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Ak by sa parlamentné voľby konali v druhej polovici augusta, zvíťazila by strana Smer-SD so ziskom 27,3 percenta hlasov. Získala by tak 44 mandátov, čo je o päť menej, ako má v súčasnosti v NR SR. Vyplýva to z prieskumu Polis, ktorý zverejnil portál webnoviny.sk.

    Agentúra Polis Slovakia pre agentúru SITA od 18. do 23. augusta robila prieskum na vzorke 1 220 respondentov. Tí odpovedali na otázku: „Ak by parlamentné voľby boli teraz, najbližší víkend, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili?“

    Druhé miesto by obsadila strana Sloboda a Solidarita (SaS) so ziskom 16,8 percenta hlasov (27 mandátov). Tretia by bola strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko so ziskom 14,2 percenta voličských hlasov (23 mandátov), ktorá stúpla oproti preferenciám z júla, keď mala 11,2 %.

    Hnutie OĽaNO-NOVA by volilo deväť percent respondentov, čiže by získalo 15 mandátov. Zhodne 7,2 percenta hlasov by získala strana Sme rodina – Boris Kollár, ktorá by si taktiež polepšila v porovnaní s júlovými preferenciami, keď dosahovala hodnotu 6,4 %.

    Preferencie SNS výrazne klesli

    Najviac by však za súčasnej koaličnej krízy stratila Dankova SNS, ktorá by získala 7,2 %, čo predstavuje prepad oproti júlovým preferenciám, ktoré sa držali na úrovni 9,5 percenta. V súčasnom parlamente má strana 15 mandátov, pričom teraz by ich mala iba 12.

    Do parlamentu by sa dostali aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) so ziskom 5,5 percenta voličských hlasov a Most-Híd, ktorý by volilo 5,2 percenta opýtaných ľudí.

    Pred bránami parlamentu by ostali Strana maďarskej komunity (SMK-MKP), ktorú by volilo 4,2 percenta opýtaných, Strana zelených Slovenska (SZS) s podporou 1,3 percenta ľudí a Komunistická strana Slovenska (KSS) s podporou 1,1 percenta respondentov.

    Voliť by išlo 52 percent ľudí. Nerozhodnutých bolo 22 percent respondentov a voliť by nešlo 26 percent opýtaných.

    - Reklama -