PRIESKUM Čože? Nové fakty o Čaputovej

    0
    Na snímke kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová vo volebnej centrále po 2. kole prezidentských volieb 31. marca 2019 v Bratislave (Autor: TASR)

    Prieskum ukazuje, že 90 percent ľudí, ktorí v roku 2014 volili v prezidentských voľbách Roberta Fica, volili v roku 2019 Maroša Šefčoviča. Oproti tomu Zuzanu Čaputovú volilo v roku 2019 len 77 percent tých, ktorí o päť rokov skôr hlasovali za Andreja Kisku.

    Na prieskum upozornila ekonómka Hana Lipovská, ktorá k prieskumu dodala, že pre 48 percent Slovákov je Čaputová ako prezidenta neprijateľná. Čísla však hovoria niečo iné. V prieskume, ktorý sa konal od 17. do 19. marca ju za neprijateľnú označilo 31 percent opýtaných. V prieskume z dní 29. až 30. marca to bolo 40 percent. Oproti tomu Maroš Šefčovič bol na konci marca neprijateľný pre 44 percent Slovákov.

    Lipovskú tiež zaujalo, ako sa v prezidentských voľbách voliči rozhodovali s prihliadnutím na to, aké strany volia v parlamentných voľbách. Až 86 percent voličov Smeru Roberta Fica dalo hlas Šefčovičovi, 12 percent voličov Smeru dalo hlas Čaputovej. Šefčovič dominoval aj medzi voličmi Slovenskej národnej strany Andreja Danka a medzi voličmi pravicového extrémistu Mariana Kotlebu. Tu dalo Šefčovičovi hlas 61 percent voličov. Šesť percent odmietlo odpovedať a 34 percent voličov z tejto skupiny volilo Zuzanu Čaputovú. Ukazuje to, že advokátka dokázala osloviť aj časť voličov Mariana Kotlebu.

    Pokiaľ ide o vyznanie, Maroša Šefčoviča volilo 82 percent pravoslávnych veriacich. Vo všetkých ostatných skupinách – medzi katolíkmi, evanjelikmi, ateistami a podobne – dominovala Čaputová.

    Pri pohľade na status pracujúceho Slováka možno povedať, že Maroš Šefčovič viedol len u nepracujúcich seniorov. V tejto skupine mu dalo hlas 53 percent ľudí. Medzi zamestnancami, podnikateľmi, študentmi, ako aj medzi nezamestnanými väčšina ľudí volila Zuzanu Čaputovú. Advokátku volilo 74 percent živnostníkov a podnikateľov a 62 percent nezamestnaných.

    Z hľadiska svojho mesačného príjmu dali Šefčovičovi prednosť ľudia, ktorí zarábajú do 400 eur mesačne. Vo všetkých ostatných skupinách viedla Čaputová.

    Zuzanu Čaputovú volilo 55 percent mužov a 60 percent žien. Zuzana Čaputová viedla medzi ľuďmi so základným, ako aj so stredoškolským vzdelaním. A tiež u vysokoškolsky vzdelaných osôb. Šefčovič sa jej dokázal najviac priblížiť v skupine voličov so základným vzdelaním, kde mu dalo hlas 42 percent ľudí. U vysokoškolákov išlo o 31 percent.

    Prieskum agentúry Median ďalej potvrdil niečo, čo bolo jasné už dlhší čas, teda že Šefčoviča podporili predovšetkým konzervatívnejšie zmýšľajúci voliči, zatiaľ čo voliči, ktorí sa považujú za stredových alebo za liberálne zmýšľajúcich, podporili Zuzanu Čaputovú.

    Nie je bez zaujímavosti, že len 30 percent voličov verí, že Čaputová bude dobrou vrchnou veliteľkou armády, ak vypukne vojna. Tu by 68 percent Slovákov verilo skôr Šefčovičovi. Šefčovič vedie ešte v dvoch oblastiach. Väčšina Slovákov si myslí, že by Šefčovič dokázal lepšie vychádzať s ostatnými predstaviteľmi štátu a lepšie by dokázal hájiť záujmy Slovenska v zahraničí.

    Zdroj: Facebook / Hana Lipovská

    Celý prieskum nájdete na webe median.eu.

     

    - Reklama -