PRIESKUM: Čítajte, ktorý národ v Európe má najrozhnevanejšiu verejnosť

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Podľa prieskumu, ktorého výsledky zverejnili vo štvrtok v súvislosti s májovými voľbami do Európskeho parlamentu, má “negatívne” postoje 87 percent Francúzov. Len o jedno percento zaostávajú Španieli. Na ďalších miestach sa umiestnili Poliaci (67 percent), Taliani (63 percent) a Nemci (61), informuje tlačová agentúra DPA.

    Približne 49 percent Francúzov je nahnevaných, znechutených alebo znepokojených, zatiaľ čo 39 percent z nich požaduje radikálnu zmenu a 81 percent si myslí, že elity sú proti nim, ukázal prieskum. Protisystémové nálady sú vo Francúzku výraznejšie v uplynulých mesiacoch, čoho dôkazom je i vznik viacerých protestných hnutí vrátane hnutia tzv. žltých viest.

    Francúzsko zároveň hlási najväčší podiel ľudí, ktorí podporujú odchod svojej krajiny z Európskej únie – 17 percent -, kým v Rakúsku sa táto štatistika pohybuje na úrovni 13 percent, v Nemecku na úrovni 11 percent, v Taliansku na úrovni ôsmich percent a v Poľsku a Španielku zhodne na úrovni siedmich percent.

    V Európskej únii ako celku predpovedá predmetný prieskum prepad stredopravicovej Európskej ľudovej strany (EPP), sociálnym demokratom aj zeleným, pričom polepšiť si majú euroskeptici a pravičiari. V prieskume sa ďalej zistilo, že ak by mala EPP vytvoriť alianciu s pravicovými skupinami ECR, ENF a EFDD, získala by 334 kresiel a k väčšine v Európskom parlamente, čo jej 353 kresiel, by jej chýbalo iba 19 mandátov. Prieskum uskutočnilo konzorcium európskych výskumných inštitúcií vrátane talianskej SWG, nemeckej INSA, francúzskej IFOP, španielskej Sigma Dos a poľskej IBRiS.

    - Reklama -