PRIESKUM Babiš v rebríčku popularity s najhorším výsledkom za päť rokov

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Na štvrtom mieste figuruje sociálnodemokratická ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová s podporou 37 percent opýtaných.

    Po nej nasleduje predseda SPD Tomio Okamura (35 percent) a rovnaké hodnotenie má aj v poradí šiesty umiestnený – minister životného prostredia Richard Brabec (ANO).

    Z predsedov strán, ktoré sú v snemovni, sa ešte na deviate miesto dostal líder ČSSD Jan Hamáček (32 percent). Za ním sa umiestnili predseda ODS Petr Fiala a šéf komunistov Vojtěch Filip (obaja 27 percent).

    Podporu nižšiu o dva percentuálne body majú predseda TOP 09 Jiří Pospíšil a predseda hnutia STAN Vít Rakušan; nového predsedu ľudovcov Marka Výborného kladne hodnotí 18 percent respondentov.

    Agentúra STEM poukázala na to, že hoci Babiš zostáva v čele rebríčka, do ktorého výskumníci tradične zaraďujú členov vlády a predsedov parlamentných strán, je jeho náskok nižší než v minulosti.

    “Andrej Babiš zaznamenal oproti januárovému prieskumu mierne oslabenie podielu priaznivých hodnotení a tábor jeho odporcov začína mať výraznejšiu prevahu nad táborom sympatizantov,” konštatovala agentúra STEM.

    Spresnila, že pomer priaznivých a nepriaznivých hodnotení sa zmenil z januárových 48:51 na 45:54. Medzi sympatizantmi hnutia ANO je však Babišova podpora stabilná.

    V rokoch 2015-17 sa Babišova popularita pohybovala aj nad hranicou 60 percent; pod 50 percent klesla až vlani.

    Prieskum sa uskutočnil od 14. do 30. júna medzi 1004 opýtanými, pripomenuli Novinky.cz.

    - Reklama -