PRIESKUM AfD je druhou najsilnejšou stranou v Nemecku

    0
    Pochod na zabitého muža a demonštrácia proti "multi-kulturalizmu" v Chemnitzi (Autor: TASR)

    Prieskum uskutočnený inštitútom TNS Emnid pre nedeľné vydanie denníka Bild zaznamenal pre AfD v prípade konania volieb v nedeľu 17 percentnú podporu. SPD by získala 16 percent hlasov. Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1902 respondentov v období 20.-26. septembra.   

    Kresťanskodemokratická únia (CDU) a jej sesterská Kresťanskosociálna únia Bavorska (CSU) získali 27-percentnú podporu. Je to ich najhorší výsledok v histórii prieskumov inštitútu TNS Emnid.

    Súčasnú nemeckú vládu tvoria strany CDU, CSU a SPD, ktoré by podľa výsledkov spolu získali 43 percent hlasov. V minuloročných parlamentných voľbách im podporu vyjadrilo 53,4 percenta voličov.

    V ďalšom prieskume Emnidu zo štvrtka na vzorke 505 ľudí si 48 percent respondentov myslí, že súčasná kancelárka Angela Merkelová sa na tento post nehodí, a 46 percent sa vyjadrilo, že by v úrade nemala zostať až do konca svojho mandátu, ktorý sa končí v roku 2021.

    Nové voľby chce 41 opýtaných.

    Minuloročné voľby nepriniesli jednoznačného víťaza a trvalo mesiace, kým sa stranám podarilo dohodnúť sa na zložení koalície, dodal DPA.

    - Reklama -