PRIEKUM Pre mladých Slovákov nie sú peniaze všetkým

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Pri porovnaní rôznych prístupov k životu uvádza drvivá väčšina (95 %) mladých ľudí, že budú radšej šetriť a obstarajú si vlastný dom či byt, zatiaľ čo len zvyšné 4 % respondentov si budú radšej užívať, nakupovať a míňať, a pritom bývať v podnájme.

    Podľa 90 % opýtaných osôb je pôžička na vlastné bývanie dobrým dôvodom na zadlženie a len 8 %, resp. 13 %, mladých ľudí by si požičalo na dovolenku alebo nákup moderných vecí, pokiaľ by na tieto výdavky nemali našetrené.

    Pri ekonomických problémoch obmedzia nadštandardné výdavky

    “Prieskum medzi mladými ľuďmi ukazuje, že majú v absolútnej väčšine zdravý a racionálny prístup k hospodáreniu s peniazmi a prípadnému zadlžovaniu. Ľudia v skúmanej vekovej kategórii spravidla nedosahujú životnú úroveň svojich rodičov a takmer tretina mladých Slovákov je od svojich rodičov stále finančne závislá. Bezmála tri štvrtiny mladých peniaze skôr šetria na horšie časy a zbytočne neutrácajú,” hovorí Jaroslava Palendalová, generálna riaditeľka spoločnosti KRUK.

    Aj keď si väčšina (67 %) mladých ľudí myslí, že súčasné správy o blížiacej sa hospodárskej kríze sú prehnané, s poklesom svojej životnej úrovne už v nasledujúcom roku počíta viac než tretina (35 %) opýtaných osôb.

    Ak sa mladí ľudia dostanú do ekonomických problémov, obmedzia nadštandardné výdavky (70 %), vzdajú sa nákladnej dovolenky (68 %) a obmedzia výdavky na kultúru a zábavu i nákupy oblečenia a tovaru dlhodobej spotreby.

    Pôžičku má takmer polovica mladých Slovákov

    Len necelá desatina (9 %) respondentov by nedostatok financií riešila pôžičkou a zo svojich úspor by sa rovnakú úroveň výdavkov snažilo pokryť 6 % opýtaných mladých ľudí.

    Súčasná situácia je však taká, že nejakú pôžičku má takmer polovica mladých Slovákov. Najčastejšie ide o ľudí vo veku 27 až 30 rokov.

    Viac než dve tretiny mladých ľudí si peniaze sporí

    Podľa Palendalovej nie je žiadnym prekvapením, že mladí Slováci vydávajú najväčšiu časť svojich príjmov na bývanie, dopravu a potraviny, ale hneď na štvrtom mieste rebríčka stoja výdavky na zábavu vo voľnom čase.

    Vzdelanie a cestovanie je až za nákupmi oblečenia a výdavkami na alkohol a návštevy reštaurácií či barov.

    Viac než dve tretiny (69 %) mladých ľudí si peniaze sporí, najčastejšie formou termínovaných vkladov alebo sporiacich účtov a dôchodkových fondov. Celá pätina mladých Slovákov si radšej ukladá peniaze doma.

    Prostredníctvom investícií do podielových fondov a akcií zhodnocuje svoje peniaze viac ako tretina (36 %) respondentov prieskumu.

    - Reklama -