VIDEO, FOTO Začala nová éra dobývania vesmíru! Súkromná vesmírna loď Crew Dragon odštartovala k ISS

    0
    Záber z 30. mája 2020: Kozmická loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX s astronautami NASA Robertom Behnkenom a Douglasom Hurleyom mieri k ISS. Foto: NASA

    Ide o prvý kozmický let s ľudskou posádkou so štartom z územia Spojených štátov za takmer desaťročie. Od roku 2011 sa NASA pri doprave svojich astronautov na ISS spoliehala na ruské rakety.

    Historický štart z Mysu Canaveral sledoval aj prezident USA Donald Trump, ktorý v reakcii na úspešný štart podľa agentúry AP uviedol: „Je to neuveriteľné.”

    Na palube Crew Dragon sú dvaja astronauti – Robert Behnken (49) a Douglas Hurley (53). Crew Dragon vynáša k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) raketa Falcon 9.

    Ak pôjde všetko podľa plánu, Crew Dragon na orbitálnom komplexe pristane o 19 hodín neskôr, v nedeľu o 16.29 h SELČ.

    Raketa Falcon 9 s vesmírnou loďou Crew Dragon mala pôvodne z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride štartovať v stredu. Štart  však z dôvodu nepriaznivého počasia preložili na sobotu 21.22 h SELČ.

    Crew Dragon i nosná raketa Falcon 9 patria spoločnosti SpaceX podnikateľa Elona Muska.

    Pozri fotogalériu, klikni sem

     

    Video  NASA

    Astronauti NASA Douglas Hurley (vľavo) a Robert Behnken v Kennedyho vesmírnom stredisku na Myse Canaveral na Floride v sobotu 30. mája 2020. Zdroj:TASR/AP

     

    - Reklama -