Ozbrojené sily sú na tom zle, modernizovať treba všetko

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Ondrejcsák povedal, že je potrebné zamerať sa aj na výcvik či budovanie infraštruktúry. “My potrebujeme investovať do kasární, ktoré sú v zlom stave. Potrebujeme investovať do ľudských zdrojov, lebo nám odchádzajú kvalitní ľudia. Je tu veľa vecí, ktoré potrebujeme riešiť,” skonštatoval. To, že slovenská armáda nie je v dobrom stave, sa podľa Ondrejcsáka vie minimálne od rokov 2010-2011, keď bolo spustené strategické hodnotenie obrany. 

    Štátny tajomník upozornil na to, že obrana nebola viac ako desaťročie dlhodobou prioritou politických elít. “Pre žiadnu vládu to doposiaľ nebola priorita, čo sa odzrkadlilo aj na rozpočte. Vždy sa seklo na obrane,” podotkol. Ako tvrdí, ani najlepšie armády na svete nie sú schopné nasadiť 100 percent svojich dostupných prostriedkov, no Ozbrojené sily SR sú na tom horšie. 

    Ondrejcsák tvrdí, že Slovensko je dnes v situácii, keď otázka nestojí na tom, či sa majú modernizovať vzdušné alebo pozemné sily. Modernizovať je podľa neho potrebné všetko, aby sa armáda udržala na určitej úrovni. “Vyzerá to tak, že prvýkrát máme k tomu zabezpečený aj rozpočtový rámec. Tieto veci treba riešiť systémovo, a práve preto bol vypracovaný dlhodobý plán rozvoja ozbrojených síl, ktorý hovorí o tom, ako by mala vyzerať armáda v roku 2030. Tento dokument obsahuje aj konkrétne modernizačné projekty, v akých rokoch, koľko a čo potrebujeme nakúpiť,” vysvetlil štátny tajomník.

    Poslanec Národnej rady SR a bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS) súhlasí s tým, že stav ozbrojených síl na Slovensku je nelichotivý. Podľa neho je už však päť minút po dvanástej a treba s tým niečo robiť. Poukázal pritom na modernizáciu. “Myslím si, že nám veľmi uteká čas. Nová vláda je tam rok a pol a tender na radary je prakticky zamrznutý. Vôbec sa o ňom nevie. Už aj naši zahraniční partneri sa čudujú, že čo sa deje,” podotkol Galko. Slovensko má podľa jeho slov “holé” vrtuľníky Black Hawk a ako poznamenal, prídu aj predražené spartany. “Tie prídu o rok neskôr, ale radary – nula bodov,” povedal poslanec. Keď sa menila v roku 2016 vláda, mal pocit, že je už vyriešená otázka nadzvukového letectva. “Prešiel rok a pol a tu sa diskutuje, že či to majú byť ruské stroje alebo gripeny,” podotkol.

    - Reklama -