Ovplyvňovanie volieb? Čo spravili Rusi v USA, robí CIA od svojho založenia. Ale my môžeme, lebo sme ako policajti. Takto to vidia bývalí americkí agenti

    0
    Ilustračné foto: Hackeri (Autor: SITA)
    Bežní ľudia považujú veci, ako je ovplyvňovanie volieb v iných krajinách, za bezprecedentný útok na politický systém cudzieho štátu, ale agentov, ktorí majú s týmito praktikami osobné skúsenosti, niečo také neprekvapí. Niekoľko bývalých členov CIA uviedlo, že ich ruské praktiky neprekvapujú. Vraj ich americká Centrálna spravodajská agentúra (CIA) používa od čias svojho vzniku v roku 1947. 
     
    Vyjadrenia bývalých amerických agentov uverejnil v New York Times Scott Shane, ktorý pre denník píše o národnej bezpečnosti a ďalších témach. V analýze diania okolo ruského miešania sa do volieb prezidenta v USA odhaľuje, ako sa na praktiky tajných služieb pozerajú ľudia zasvätení do ich práce.  
     
    Keď vyšli prvé informácie o tom, že ruská tajná služba mala zasahovať do priebehu amerických prezidentských volieb, bola to pre väčšinu ľudí šokujúca a nepredstaviteľná správa. Podsúvanie falošných alebo polopravdivých informácií médiám, získavanie informácií zo straníckych centrál a mnohé ďalšie praktiky vrátane podplácania sú podľa bývalých agentov CIA už roky používané aj americkou rozviedkou. 

    Vysoká hra globálnych veľmocí

    „Ak sa spýtate spravodajského dôstojníka, či Rusi porušili pravidlá alebo urobili niečo bizarné (vo voľbách prezidenta USA), tak odpoveď je nie, vôbec nie,“ tvrdí Steven L. Hall, ktorý skončil v CIA po 30 rokoch aktívnej služby. Hall v tajnej službe velil práve operáciám venujúcim sa Rusku a tvrdí, že USA tiež robia takéto akcie v zahraničí, a to už dlhodobo. „Dúfam, že v tom budeme pokračovať,“ dodal. 
     
    Český vojenský a bezpečnostný analytik a publicista Lukáš Visingr súhlasí s tým, že snaha ovplyvniť dianie v iných krajinách nie je v prípade veľmocí, ako sú Rusko a USA, neobvyklá, aj keď nie je úplne bežná. Takéto operácie robia podľa analytika Američania aj Rusi už celé dekády. 
     
    „Veľmoci to vždy robili a robia. V tomto zmysle to nie je nič mimoriadne. Veľmoci sú veľmocami aj preto, že sa angažujú mimo vlastné územie a snažia sa získavať moc a vplyv,“ povedal Visingr pre PL.
     
    Visingr tak v podstate súhlasí s vyjadreniami bývalých agentov CIA, ktorí neboli prekvapení snahou Rusov ovplyvniť voľby prezidenta v USA. Podľa analytika je však druhá vec to, či sa im to aj podarilo. „Jedna vec je, že sa tam snažili niečo robiť, druhá je to, či sa im to podarilo. Podľa mňa skôr nie, ale s istotou to nikdy nebudeme vedieť,“ dodal Lukáš Visingr. 

    Morálny rozdiel

    Vedúci profesor politických vied na univerzite v Georgii Loch K. Johnson, ktorý začínal svoju kariéru v CIA v 70. rokoch, tvrdí, že Rusi v roku 2016 použili len kybernetickú verziu toho, čo USA praktikujú už celé dekády vždy, keď vzniknú obavy, že by voľby v krajinách, kde majú USA svoje mocenské záujmy, mohli dopadnúť v rozpore s americkými záujmami. 

    „Robíme takéto veci od založenia CIA v roku 1947. Používali sme plagáty, pamflety, poštu, bilbordy, všetko, na čo si spomeniete. Podsúvali sme zahraničným novinám falošné informácie. Používali sme to, čomu Briti hovoria kavaléria kráľa Juraja, teda tašky plné peňazí,“ priznáva Johnson. 
     
    Aj keď sa do cudzích vnútroštátnych záležitostí miešajú tak Rusi, ako aj Američania, je v tom podľa bývalých členov CIA morálny rozdiel. „Je to, ako keby ste povedali, že policajti a zločinci sú rovnakí, pretože majú zbrane, ale záleží na motivácii,“ tvrdí Hall. 
     
    Obaja bývalí agenti sa zhodujú, že kým americké zásahy sú zamerané na pomoc kandidátom, ktorí sú často proti diktátorom, tak tie ruské sú podľa oboch mužov spojené s narúšaním demokracie a podporovaním autoritárskych režimov.
     
    Tvrdenia niekdajších členov CIA potvrdzuje aj americký akademik a odborník na bezpečnosť Dov H. Levin z Inštitútu politických a strategických štúdií na Univerzite Carnegie Mellon. Podľa jeho zistení podnikli Spojené štáty od roku 1946 do roku 2000 až 81 tajných operácií s cieľom ovplyvniť voľby v cudzine. Ruská tajná služba to stihla za rovnaké obdobie 36-krát. 
     
    „V žiadnom prípade neospravedlňujem, čo Rusko urobilo v roku 2016. Bolo to od Vladimira Putina absolútne nesprávne, zasiahnuť touto cestou. Metódy, ktoré (Rusi) použili v týchto voľbách, boli digitálnou verziou metód používaných Spojenými štátmi a Ruskom po desaťročia: vlámania do straníckych centrál, verbovanie sekretárok, nastrkovanie informátorov v stranách, podsúvanie informácií alebo dezinformácií médiám,“ vysvetľuje Levin. 
     
    - Reklama -