Ovplyvnenie volieb v USA Putinom? Je to inak, povedal americký pravičiar

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    „Správa môže mať pravdu v tom, že Putin sa snaží miešať do amerických aj európskych volieb. Napriek tomu je napísaná spôsobom, ktorý umožňuje ľavičiarskym ,spin doctors‘ sťažovať sa, že Putinovi hackeri zmenili výsledky volieb. Keď sa však na tú správu pozriete bližšie, nikde sa tam neobjavuje tvrdenie či dôkaz, že to Putin skutočne urobil. V správe sa priamo uvádza, že jej tvorcovia sa nezaoberali dopadom ruských aktivít na výsledok volieb,“ píše McCarthy na webe magazína National Review.

    McCarthy zároveň upozorňuje na fakt, že Rusi podľa správy amerických spravodajských služieb predpokladali víťazstvo Hillary Clintonovej. „Hypotéza o nadŕžaní Putina Trumpovi stojí takisto na hlinených nohách. Putin sa chcel v prvom rade pomstiť Clintonovej za to, že sa mala údajne podieľať na organizovaní protiputinovských protestov v Moskve pred piatimi rokmi,“ konštatuje McCarthy s tým, že spravodajské služby vo svojej správe ani neuvádzajú žiadne konkrétne dôkazy o svojich tvrdeniach.

    „Spravodajcovia nám vlastne odkazujú, že im proste musíme veriť. Sú to pritom tí istí ľudia, ktorí v roku 2003 tvrdili, že Irán prerušil svoj jadrový program a Moslimské bratstvo je umiernená organizácia,“ vysmieva sa McCarthy nedôveryhodným spravodajcom a pozastavuje sa nad samotným obsahom e-mailov vplyvného demokrata Johna Podestu, ktoré unikli na verejnosť . „Tie e-maily boli predsa skutočné, takže nešlo o žiadnu dezinformačnú kampaň.“

    Donald Trump síce v priebehu prezidentskej kampane neskrýval, že mu zverejňovanie súkromnej e-mailovej korešpondencie vplyvných demokratov nie je proti srsti, ale podľa náčelníka jeho štábu Reinca Priebusa 45. prezident Spojených štátov závery FBI, CIA a NSA o ruskej snahe ovplyvniť prezidentské voľby nespochybňuje. „Myslím si, že kľúčové závery tej správy prijíma bez akýchkoľvek zásadných poznámok,“ uviedol Priebus pre Fox News.

    Podľa Priebusa však demokrati umožnili únik citlivých e-mailov svojou vlastnou nepružnosťou. „FBI predsa varovala demokratov už dávno, že niečo také hrozí. Demokrati však aj napriek tomu žiadne opatrenia nezaviedli. Navyše ani neboli správne vyškolení, ako majú pri e-mailovej korešpondencii postupovať, aby únikom informácií predchádzali,“ kritizoval republikán Priebus demokratických rivalov s tým, že Rusko a Čína sa snažia ovplyvňovať voľby v zahraničí už niekoľko rokov. „Donald Trump môže proti týmto snahám nepochybne podniknúť konkrétne kroky.“

    - Reklama -