Otvorenie ambasády USA v Jeruzaleme sprevádza eufória i protesty

    0
    Smerovník k americkej ambasáde v Jeruzaleme. (Autor: TASR)

    Na otvorení ambasády, ktoré sa uskutoční o 15.00 h SELČ, sa zúčastní približne 800 ľudí vrátane Trumpovho poradcu Jareda Kushnera a dcéry Ivanky Trumpovej.

    Palestínčania na pondelok – naopak – naplánovali pochod v Predjordánsku a v pásme Gazy na protest proti presunutiu ambasády, ktoré sa symbolicky koná v Deň Jeruzalema. Dňom Jeruzalema si Izrael pripomína výročie obsadenia východnej časti mesta armádou židovského štátu počas blízkovýchodnej vojny v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo však doposiaľ tento krok neuznalo a Palestínčania chcú, aby sa východný Jeruzalem stal hlavným mestom ich budúceho štátu.

    Izraelská vláda ocenila Trumpovo vyhlásenie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela s tým, že americký prezident uznal historické židovské spojenie so svätým mestom. Palestínska samospráva bola – naopak – pobúrená.

    USA desaťročia nezaujali postoj k Jeruzalemu v nádeji, že izraelsko-palestínske územné nároky budú vyriešené počas mierových rokovaní, pripomína DPA. Trumpova administratíva uviedla, že deklarácia Jeruzalema neurčuje “špecifickú hranicu” pre suverenitu Izraela nad Jeruzalemom. Palestínčania však v tomto kroku vidia súhlas s izraelskou kontrolou nad celým mestom.

    Budova veľvyslanectva je súčasťou areálu amerického konzulátu v Jeruzaleme. Slúžiť bude ako dočasné sídlo amerického veľvyslanca v Izraeli Davida Friedmana a niekoľkých diplomatov dovtedy, kým USA nevybudujú stále sídlo ambasády. Tento proces podľa očakávania potrvá niekoľko rokov.

    - Reklama -