Otrava. Kóma. K Donaldovi Trumpovi mieri z Ruska nová a naliehavá správa

    0

    Tridsaťpäťročný Vladimir Kara-Murza patrí medzi najhlasnejších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina. Teraz mu však na kritiku nezostáva dosť síl, keďže leží v moskovskej nemocnici a postupne mu zlyhávajú orgány. Lekári tvrdia, že môže ísť o otravu. Kara-Murza pritom už podobnú situáciu raz prežil, a to pred dvoma rokmi.

    V roku 2012 na seba Kara-Murza upútal pozornosť ruských úradov, keď ako zamestnanec ruskej televízie vo Washingtone svedčil v prospech prijatia tzv. Magnitského zákona. Tento zákon zakazuje vstup do USA niektorým občanom Ruskej federácie, ktorí sú dôvodne podozriví z porušovania ľudských práv. Novinár vtedy tvrdil, že zákon môže dopomôcť k očisteniu ruskej štátnej správy od ľudí, ktorí si nectia ľudské práva. Karu-Murzu potom z ruskej televízie vyhodili.

    Kara-Murza udržiaval kontakty aj so zavraždeným opozičným ruským politikom Borisom Nemcovom. Ten bol zastrelený vo februári 2015. Následne skončil v nemocnici aj Kara-Murza, ktorý americkej CNN povedal, že ho niekto otrávil a nenapadá mu iný dôvod ako dôvod politický. Novinár prispieval aj do denníka The Wall Street Journal.

    Šachový veľmajster Garry Kasparov žijúci v New Yorku denníku povedal, že Putin necúvne ani pred vydaním príkazu na vraždu svojich kritikov. „Putinov režim chce to najhoršie pre ľudí, ktorí si želajú to najlepšie pre Rusko. Putin sa nezľakne ani reakcie zahraničia a pokojne vydá príkaz na zabitie aj tých najmierumilovnejších kritikov,“ uviedol Kasparov.

    Podľa denníka The Wall Street Journal teraz nastal čas, aby americké inštitúcie vrátane Bieleho domu zaujali jasné stanovisko k počínaniu Kremľa.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -