Otrasené Česko: Všetko zakázali! Ale pozor, čo Milión chvíľok? Dnes má akciu… Začala sa mela, ale aj žartíky

    0
    Andrej Babiš. Foto: TASR

    Opatrenia proti koronavírusu naberajú na obrátkach.

    Česká Bezpečnostná rada štátu od dnešných 18 hodín zakázala akcie s účasťou nad 100 osôb, či už športového, náboženského, kultúrneho alebo iného rázu. A od zajtra sa pre riziko šírenia koronavírusu ruší výučba na základných, stredných aj vyšších odborných a ďalších školách, informoval premiér Andrej Babiš.

     

     

     

     

    Zdroj: Twitter/ČT24

    Zoznam zákazov a informácií nájdete na webe Českej televízie.

    Opatrenie vzápätí pochválil predseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pokladám to za síce oneskorené, ale správne rozhodnutie, ktoré podporujem,“ napísal.

    Zdroj: Facebook/Miroslav Kalousek

    Kalousek ešte pred vyhlásením zrušil akcie, na ktorých sa s ním ľudia mohli stretnúť. „S veľkou ľútosťou ruším až do odvolania ,Pivá s Mirkom‘. Príde mi nezodpovedné organizovať akcie, kde sa ľudia môžu navzájom zbytočne nakaziť. Ďakujem za pochopenie,“ oznámil.

    Zdroj: dtto

    „Dnešné rozhodnutie vlády je správne. Nie je to pre nikoho jednoduché, ale je to nutné. Nie je nič dôležitejšie ako ochrana zdravia a bezpečnosti občanov. Súčasne treba kompenzovať straty podnikateľov a živnostníkov, ktorých rozhodnutie postihne,“ pridal sa predseda ODS Petr Fiala.

    Zdroj: Facebook/Petr Fiala

    „Len pre všetkých, čo sú hysterickí z nekompetentného Babiša: všetky rozhodnutia zjavne robí Roman Prymula, ktorý je, nech je, aký je, skutočne epidemiológ (t. č. námestník ministra),“ dodal k téme komentátor Lidových novín Kamberský.

    Zdroj: Facebook/Petr Kamberský

    Kto na zákaz doplatí? Celkom pochopiteľne tým utrpia športové stretnutia, aj keď niektorí už zlomyseľne poznamenali, že niektoré športy ani 100 divákov nenalákajú.

     

     

    Zdroj: Twitter/Honza Palička

     

     

    Zdroj: Twitter/Michael Durčák

    Koho sa zákaz priamo dotkne, je zrejme spolok Milión chvíľok pre demokraciu. Na dnešok má v rámci Štafety pre demokraciu nahlásenú akciu v Pardubiciach. Na akciu sa prihlásilo 265 ľudí, ďalších 782 je zainteresovaných. Akcia sa má začať hodinu pred vypuknutím zákazu na námestí Republiky, v klube ABC má potom prebiehať debata na tému „Dopravná obslužnosť“ s odborníkmi a verejne známymi osobnosťami. Koľko ľudí sa zúčastní akcie na námestí a koľko potom príde na debatu, nie je jasné.

    Ešte včera sa spolok pochválil vzácnym hosťom. „Je nám veľkou cťou, že na Štafetu pre demokraciu v Pardubiciach sa k nám pridá aj česká herečka a režisérka PETRA NESVAČILOVÁ!“ oznámil.

    Zdroj: Facebook/Milion chvilek pro demokracii

    Ďalšia akcia sa mala konať 24. marca v Hradci Králové, nasledujúca 7. apríla v Ústí nad Labem. Tých sa zákaz dotkne celkom iste, ak bude stále platiť.

    Asi hodinu po vyhlásení zákazu spolok na Facebooku oznámil, že sa akcia ruší.

    „Prerušujeme Štafetu. Pre možnosť ďalšieho šírenia nového koronavírusu vláda dnes preventívne nariadila zrušenie všetkých akcií nad 100 ľudí. Vládne rozhodnutie rešpektujeme. Preto až do odvolania prerušujeme Štafetu pre demokraciu, a to vrátane dnešného happeningu od 17.00 hod. a debaty od 18.00 hod. v Pardubiciach,“ uviedli aktivisti spolu s informáciami o zákazoch. „Nie je to koniec Štafety. Až to situácia dovolí, nadviažeme tam, kde sme prestali,“ oznámili svoj úmysel sa k akciám vrátiť, až riziko opadne.

    Zdroj: Facebook/dtto

    - Reklama -