Otec vlasti a jeho dnešný klon sa boja, spustil Markovič. Za únosom stála Lexova SIS, vyhlásil svedok a Cuper prekvapil. Veľká relácia k amnestiám stála za to

    0
    Vladimír Mečiar (Autor: TASR)

    Diskusná relácia na tému zrušenia tzv. Mečiarových amnestií sa niesla pod taktovkou ostrieľanej moderátorky Zlatice Puškárovej a jej moderátorského kolegu Michala Kovačiča. Do štúdia v Záhorskej Bystrici prijal pozvanie svedok zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny Oskar Fegyveres, ktorý pracoval pre Slovenskú informačnú službu (SIS). Okrem neho advokát bývalého šéfa SIS Ivana Lexu Ján Cuper. Exvyšetrovateľ prípadu Peter Vačok či vtedajší blízky spolupracovník prezidenta Michala Kováča Pavol Demeš.

    Okrem nich sa v relácií vyjadrila aj matka zosnulého svedka, zavraždeného v súvislosti s kauzou únosu Michala Kováča mladšieho Róberta Remiáša, Anna Remiášová, novinárka Ľuba Lesná, ktorá kauzu od začiatku sledovala, predkladateľ pôvodného opozičného návrhu na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií Ján Budaj z hnutia OĽaNO-NOVA či ústavný právnik a predkladateľ vládneho návrhu ústavného zákona na zrušenie Mečiarových amnestií Peter Kresák, ktorý je poslanec za Most-Híd. Do diskusie názorom prispeli aj umelci.

    Fegyveres už nemá strach o život

    Účasť v diskusii odmietli bývalý šéf SIS Ivan Lexa, ako aj bývalý predseda vlády SR Vladimír Mečiar. Hneď v úvode relácie sa vyjadril svedok únosu Oskar Fegyveres, ktorý priznal, že dnes už nemá strach o život. Následne bývalý člen SIS opísal, ako únos prebiehal. Podľa jeho slov celá akcia pripomínala policajnú akciu, vedel, že má zatarasiť cestu, ale stále nevedel, prečo. „My sme mali iba dokumentovať a sledovať,“ uviedol na margo pripravovaného únosu. Podľa jeho slov ani nevedel, že ide o prezidentovho syna, „mali sme osobu, ktorá mala tajné meno a nevedeli sme, o koho ide“.

    Fegyveres opísal, že Kováč sa bránil pri samotnom presune z jeho auta do druhého auta. Ako doplnil, nepoznal ľudí, ktorí ho vytiahli. Vtedy už vedel, že ide o prezidentovho syna. Fegyveres tiež objasnil, čo ho primälo ísť vypovedať na políciu krátko po únose. „Spolu s Robom sme sa rozhodli, že je lepšie pre nás, pre Slovensko, aby sa ľudia dozvedeli, čo sa stalo, a čo ten politický systém robí, že zneužíva tajnú službu.“ Rovnako priznal, že mal strach a v úteku do zahraničia mu pomáhal zosnulý Róbert Remiáš, ktorý chodil za exsiskárom najskôr každý týždeň, neskôr podľa jeho slov intenzita začala ubúdať, čo pripisuje tomu, že Remiáša začali sledovať.

    Otázka prišla aj na to, prečo Remiáš neodišiel s Fegyveresom, keď začal mať strach o svoj život. Podľa jeho názoru chceli zastaviť Remiáša ľudia, ktorí chceli zastrašiť iných, aby nevypovedali. Fegyveres je presvedčený, že Remiášov výbuch auta bol na objednávku SIS realizovaný podsvetím. O smrti svojho priateľa sa dozvedel cez rozhlas Slobodná Európa. „V tom momente som mal číslo na Slobodnú Európu, zdvihol mi Milan Žitný a potvrdil, že ide o Roba. Pochopil som to až časom, čo sa vlastne udialo, že človek prišiel o kamaráta, skoro o brata, o spojku,“ opísal situáciu exsiskár.

    Vačok mal dôkazy od anonyma

    Slova sa ujal druhý vyšetrovateľ únosu prezidentovho syna Peter Vačok, u ktorého Fegyveres vypovedal. Vačok priznal, že mu od anonyma prišli dôkazy, že na zavlečení participoval aj príslušník SIS Oskar Fegyveres. Podľa jeho slov išiel vtedy za Fegyveresom do Devínskej Novej Vsi a vyzval ho na výpoveď. Bývalý vyšetrovateľ tiež spomínal, ako ho Fegyveres prosil, aby ho z objektu, kde bol vypočúvaný, vyviezol tak, aby nebol zachytený na kamerách. V aute mu mal podľa jeho slov exsiskár povedať, že má strach o život a bude musieť odísť z krajiny.

    V relácii potvrdil účasť aj advokát exšéfa SIS Ivana Lexu Ján Cuper, ktorý však prekvapil, keď do relácie neprišiel. Moderátor Michal Kovačič niekoľkokrát zopakoval, že nedvíha telefón aj napriek tomu, že účasť potvrdil už pred niekoľkými dňami. Svoj pohľad na udalosti 90. rokov priblížil aj priekopník slovenskej politickej satiry Milan Markovič. Otca vlasti (Vladimíra Mečiara – pozn. red.) a jeho klon (Roberta Fica – pozn red.) okomentoval slovami: „Oni sa neboja toho, keď im niekto nakričí v parlamente,“ uviedol a dodal, „oni sa boja výsmechu, posmechu.“

    „Boja sa oni všetci, a čím viac silnie verejná mienka, tým viac, pochopiteľne, sú ustráchaní,“ spresnil. Pohľad z opačného tábora povedal aj spevák Otto Weiter, ktorý na mítingoch HZDS vystupoval. „Spievali sme na mítingoch HZDS, ale spievali sme pre tých ľudí,“ upresnil s tým, že potom, ako sa odkrývajú všetky veci, čo sa diali, by sa už na pódium nepostavil.

    Novinárka, ktorá kauzu zavlečenia prezidentovho syna sledovala celý čas, Ľuba Lesná sa vyjadrila, že to bola ťažká doba, ktorá sa začala “nocou dlhých nožov”, čo podľa jej slov vyústilo k ohrozeniu demokracie.

    Kováč Mečiara obdivoval

    V druhej časti relácie prehovoril spolupracovník prezidenta Michala Kováča Pavol Demeš, ktorý priblížil, ako udalosti prežívala rodina Kováčovcov. Demeš povedal, že udalosti boli pre prezidenta obrovský šok, lebo Vladimíra Mečiara obdivoval a až potom precitol. Podľa Demešových slov mimoriadne ťažko prežívala udalosti okolo svojho syna jeho matka, prvá dáma. „Myslím si, že tento akt zocelil prezidenta Kováča,“ vyjadril sa a spresnil, že to z neho urobilo mimoriadne silného politika.

    Reč prišla aj na milosti, ktoré udelil prezident svojmu synovi. „Michal Kováč si bol vedomý, čo robí, milosť bola udelená v súvislosti s tým, aby jeho syn mohol vypovedať v Nemecku,“ ozrejmil bývalý prezidentov spolupracovník. „Pre prezidenta Kováča to nebol problém až do konca, keď bol už mimo prezidentského úradu,“ doplnil Demeš.

    Viem, kto to urobil, aj viem, kto to objednal

    Svoj názor na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií povedali aj jednotliví hostia. Podľa exsiskára Fegyveresa to celé malo zmysel iba vtedy, ak budú zrušené. Novinárka Ľuba Lesná sa vyjadrila, že nerozumie, prečo sú amnestie nezrušiteľné. Podľa speváka Otta Weitera je potrebné, aby zrušenie amnestií išlo na Ústavný súd (ÚS) SR. „Keď je také jednoduché to zrušiť, prečo to nezrušila aj bývala vláda? Sa pýtam ako občan,“ ozrejmil Weiter svoj názor na problematiku. „Ľudia, vyriešme to, bolo to obrovské svinstvo,“ povedal a doplnil, aby to vyriešil kompetentný súd, aby sa k tomu už nikto nevrátil, a aby ľudia nemali strach žiť na Slovensku.

    Slovo dostala aj matka zavraždeného Róberta Remiáša Anna Remiášová, ktorá do vysielania vstúpila prostredníctvom videodokrútky. „Vládna moc tu spáchala zločiny a potrebovala umlčať svedkov. Róbert chcel pomôcť Oskarovi a aj mu pomohol, vlastne mu zachránil život a pritom sám prišiel o svoj… Keď si uvedomím, akým spôsobom ho zavraždili, neviem, či si ľudia uvedomujú tú hrôzu, keď horí v plameňoch a nikto mu nepomáha,“ opisovala so slzami v očiach udalosti Remiášová. „Ja viem, kto to urobil, aj viem, kto to objednal, lebo to bola politická vražda na objednávku,“ doplnila.

    Budaj vs Kresák

    V závere diskusie sa dostali k slovu poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Ján Budaj z OĽaNO-NOVA, ktorý predložil pôvodný návrh na zrušenie amnestií, a ústavný právnik z Mostu-Híd Peter Kresák, ktorý obhajuje nový vládny návrh na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií. Hneď v úvode Kresák povedal, že nemôže spochybňovať ústavný súd, a práve tento jav sa tu podľa jeho slov začína objavovať. Opozičný poslanec Budaj ozrejmil, že nemá problém s tým, ak koalícia prevezme jeho návrh, ale pri vládnom návrhu má niekoľko otáznikov. Ako menoval, prvým bolo skrátené legislatívne konanie, ktoré koalícia navrhuje. O ďalších, ako úprimnosť návrhu zo strany koalície, sme viac písali TU.

    „Ja ako právnik som musel uvítať zmenu postoja,“ vyjadril sa Bugárov poslanec a položil otázku, či má presadzovať návrh, pod ktorý sa podpíše možno 25 hlasov (Budajov návrh – pozn. red.) alebo návrh, ktorý ma možno už dnes 82 hlasov (vládny návrh – pozn. red.).

    Kresák tiež prezradil svoj súkromný postoj k veci. „Ja osobne sa prikláňam k tomu, aby bol priestor na to, aby sa diskutovalo, aby sa veci vysvetlili,“ povedal a dodal, že však nevidí dôvod odkladať veci napríklad o dva mesiace, ako navrhuje predseda SaS Richard Sulík.

    Amnestie dajú bodku za jedným obdobím. Slovensko sa vyrovná s minulosťou

    Bývalý vyšetrovateľ Vačok uviedol, že pokračovať vo vyšetrovaní je obtiažné až nemožné, ale zrušenie amnestií je politické rozhodnutie, ktoré dá bodku za jedným obdobím a Slovensko sa doslova vyrovná s minulosťou. Vačok rovnako položil otázku, prečo sa teraz všetci boja o ústavnosť a zákonnosť, ale v čase, keď sa všetko odohrávalo, boli ticho…

    Podobný názor má aj korunný svedok v únose prezidentovho syna Fegyveres. Podľa jeho slov je najvyšší čas spojiť rozumy, aby sa spravila bodka za obdobím mečiarizmu. Rovnako sa vyslovil za nájdenie konečného riešenia, na ktoré ale nebude čakať na Slovensku. Exsiskár aktuálne žije v Českej republike, má rodinu, prácu, no vnútorný pokoj nájde, až keď sa toto celé skončí. V závere Fegyveres prezradil, že si bol pozrieť film Únos, ktorý má byť inšpirovaný udalosťami zavlečenia prezidentovho syna do zahraničia a smrťou Róberta Remiáša, pričom priznal, že práve výbuch auta jeho priateľa bol veľmi silný. Bývalý vyšetrovateľ Vačok na filme nebol, lebo má ten vlastný v hlave.

    V úplnom závere koaličný poslanec Peter Kresák uviedol, že nech sa prijme akékoľvek riešenie, zásluha patrí aj opozičnému poslancovi Jánovi Budajovi, ako aj občianskej spoločnosti, lebo bez nich by sme neboli v situácii, v akej sa dnes nachádzame.

    - Reklama -