Otázka na diktátúry v Bielorusku je ošemetná. Lukašenko robí niečo, čo majú ľudia radi: Dáva im stabilitu. Hovorí jedna z najpopulárnejších bieloruských blogeriek

    0
    Masha Cheriakova, bieloruská blogerka (Autor: nadaciapontis.sk)

    Masha Cheriakova je aktuálne najpredávanejšou bieloruskou knižnou autorkou. Populárnou sa stala blogom Eto Belarus detka, kde uverejňuje svoje myšlienky v troch jazykoch. Žila v Holandsku, vrátila sa do rodného Bieloruska, pôsobila aj ako konzultantka Rozvojového programu OSN a dnes je už opäť v krajine tulipánov.

    Hovorí, že ľudia v zahraničí majú o Bielorusku veľmi málo informácií. „Je to akási mysteriózna, takmer exotická krajina. Vie sa, samozrejme, že prezident je diktátor. Niektorí možno aj tušia, kde sa nachádza. To tiež nie je všetkým jasné,“ uviedla pre EurActiv.sk.

    Pokračuje, že otázka na diktatúru v Bielorusku je veľmi ošemetná. „Podľa mňa je autoritatívny režim obzvlášť zlý, ak ho ľudia nemajú radi a odporujú mu. V Bielorusku to platí čiastočne. Ľudia Lukašenka podporujú, no voľbám neveria. Myslím teda, že sú zmierení, inak by vyšli do ulíc. Ani mentalita tomu nie je naklonená. Lukašenko robí niečo, čo majú ľudia radi: Dáva im stabilitu,“ povedala.

    Na otázku, či je v Bielorusku cítiť aspoň štipku liberalizácie, odpovedala, že s Lukašenkom pri moci je to len ťažko predstaviteľné. Cheriakova uviedla, že staršia generácia Bielorusov pociťuje sympatie k Rusku. „Sú dokonca schopní povedať, že by boli radi súčasťou Ruska,“ doplnila.

    Je presvedčená, že mladí ľudia sú zase na strane Európy. „Je to teda istý stret generácií, no tá mladšia nič nerobí. Ja očakávam, že až tá ďalšia povie: Hotovo. Je načase sa pohnúť,“ uzavrela Masha Cheriakova.

    - Reklama -