Osudná chyba Ukrajincov? Rusko obvinilo Kyjev z údajného útoku na Krym. Putin reaguje pekne zostra

    0
    Krymský polostrov. (Autor: archív)

    Muži údajne zahynuli pri pokuse zadržať ukrajinskú vojenskú skupinu, uviedla FSB vo vyhlásení, ktoré zverejnila na svojej webovej stránke. Podľa zmieneného úradu došlo k dvom samostatným pokusom o útok počas uplynulého víkendu, pričom ruské úrady zadržali niekoľko ozbrojených osôb.

    Členovia špeciálnych ukrajinských jednotiek mali podľa FSB pri sebe 20 výbušných zariadení vrátane náloží a mín, ktoré mali byť použité pri “teroristických útokoch” v bližšie nespresnenej lokalite polostrova. Moskva tvrdí, že narušitelia pracovali pre ukrajinské tajné služby.

    “Zámerom tejto rozvratnej operácie bolo destabilizovať sociopolitickú situáciu v danej oblasti pred konaním miestnych volieb,” vyhlásila FSB. Kyjev obvinenia odmieta. “Ukrajina nebude získavať svoje územie späť silou,” vyhlásil Jurij Tandit z Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

    Ruský prezident Vladimir Putin na inkriminované udalosti reagoval prísľubom, že prikročí k posilneniu bezpečnosti v tomto regióne. “Celkom určite spravíme všetko pre to, aby sme zaručili bezpečnosť infraštruktúry a obyvateľov (Krymu),” vyhlásil Putin, ktorého cituje agentúra TASS.

     Rusko anektovalo Krym v roku 2014 v reakcii na zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča na pozadí masových demonštrácií za užšie vzťahy Kyjeva so Západom. Krátko na to vypuklo v dvoch východných oblastiach Ukrajiny povstanie proruských separatistov.

    - Reklama -