Ostrý konflikt medzi Pčolinským a Cigánikovou. Za všetko môže Sulíkovo vyjadrenie

    0
    Jana Cigániková a Peter Pčolinský (Autor: TASR)

    Richard Sulík sa v stredu 2. januára pre TASR vyjadril, že  v prípade, ak sa dostane k moci, zruší vlaky a obedy zadarmo, opatrenia z dielne Smeru. Uviedol, že by dané peniaze radšej investoval do bezpečnosti, aby vlaky fungovali.

    „Tie vlaky nie sú zadarmo. Len tretina dôchodcov a študentov sa k tomu bezplatnému vlaku dostane, lebo sa vyčerpajú kontingenty. My budeme investovať do bezpečnosti, aby vlaky fungovali a na trať pustíme súkromných prevádzkovateľov, aby bola konkurencia, čo povedie k zníženiu ceny,” avizuje šéf liberálov.

    Železnice sú podľa jeho slov monopol, a tak sa aj správajú. Služby sú na veľmi nízkej úrovni, ceny na vysokej. Keď budú mať konkurenciu, budú sa musieť prispôsobiť novej dobe,” myslí si. Sulík to považuje za oveľa poctivejšiu a korektnejšiu ponuku, ako hovoriť, že tu sú vlaky zadarmo a v skutočnosti dve tretiny ľudí to nevedia využiť.

    SaS zrejme zruší aj nedávno prijaté opatrenie obedov zdarma pre deti na základných školách a v škôlkach. Obedy zadarmo spočívajú v tom, že štát zaplatí na každé dieťa na každý deň 1,2 eura. To je na dieťa 24 eur na mesiac. My zdvihneme o týchto 24 eur daňový bonus na dieťa, aby sa rodičia rozhodli, či mu za tie peniaze kúpia obed v škole, alebo trebárs čižmy na zimu,” ozrejmil. Sulík upozorňuje, že sú deti na diéte, deti, ktorým varí mama, či školy s nedostatočnou kapacitou jedální. Je to čistý nezmysel, čo vymysleli. Je to populistické a lacné kupovanie si voličov,” uzavrel.

    Pčolinský: Nech na to zabudne

    Kriticky sa k slovám šéfa liberálov vyjadril podpredseda Sme rodina Peter Pčolinský. Na sociálnej sieti uviedol, že oni dané sociálne opatrenia nebudú rušiť, pretože ich využívajú státisíce ľudí. „Ak chce s nami SaS počítať v budúcej vláde, na rušenie vlakov a obedov nech zabudne,“ dodal vzápätí.

    Na slová kollárovca následne reagovala poslankyňa za SaS Jana Cigániková. Nepáčilo sa jej, že sa Pčolinský obul do toho, že nepovažujú za správne rozdávať čokoľvek zadarmo. „My naozaj nepovažujeme za správne zobrať ľuďom peniaze a potom im ako almužnu dávať konkrétne statky zadarmo. Za správne považujeme dať im presne toľko peňazí, koľko tieto opatrenia stoja, aby si za svoje peniaze kúpili práve to, čo oni potrebujú,“ napísala na sociálnej sieti.

    Dodala, že to môžu dosiahnuť dvomi spôsobmi – a to buď nižším daňami, alebo vyššími sociálnymi dávkami, či dôchodkami, ktoré budú určené pre ľudí, ktorí to potrebujú. A to z dôvodu, aby sa nestávali situácie zo súčasnosti, keď vlaky zadarmo využívajú aj tí dôchodcovia, ktorí na to nie sú odkázaní. Rovnako by tým pádom boli financie na to, aby sa opravili tie rušne a vagóny, ktoré to akútne potrebujú.

    Miesto do Smeru sa navážaš do nás

    „Ako sorry, ale korektné od potenciálneho koaličného partnera by bolo hľadať spoločnú reč a povedať napríklad, ak budete trvať na zrušení, my budeme trvať na zvýšení sociálnych dávok alebo dôchodkov. A presne tam niekde by sme sa mohli stretnúť. Ale nie, ty tu budeš verejne dehonestovať snahu o úprimné férové riešenia a pridávať sa na stranu najúbohejších populistov,“ napísala kriticky na adresu Pčolinského.

    Dodala, že namiesto toho, aby sa navážal do Smeru, že okrádajú ľudí a za tie peniaze robia sociálne balíčky, ktorými si kupujú odkázané skupiny. „Miesto toho sa navážaš do SaS, ktorá chce čím menej sociálne odkázaných. A nie je to prvýkrát. Vieš, ukradnúť ľuďom peniaze na daniach a potom rozdávať, to vie každý,“ konštatuje Cigániková.

    Dodáva, že povedali pravdu. „Povedať, že je to nespravodlivá sprostosť, plytvanie, krádež, že to vôbec nie je zadarmo, ale stojí to majland, narúša férovú súťaž, nie je to adresné a miesto zvyšovania miery ekonomickej slobody ľudí to zvyšuje ich závislosť od štátu, to, ako vidíš, nedokáže každý.“

    Bola by možnosť ísť so Smerom do vlády

    Ďalej písala, že ak sa boja, že v situácii, keď povedia pravdu, prídu o hlasy voličov, tak by mohli byť aspoň ticho. Lebo sa tak môže stať, že sami seba potopia. „Alebo potom budete musieť krútiť a meniť názory. Alebo ísť so Smerom, aj to by bola možnosť. Ale všetci vieme, že to by teda uškodilo Slovensku podstatne viac ako snaha o zodpovedné hospodárenie,“ myslí si.

    Na záver dodala, že chápe, že obe strany majú iný typ voliča, ale obe skupiny vidia rozdiel medzi populizmom a tým, keď niekto chce sociálnymi opatreniami pomôcť.

    - Reklama -