Ostro sledovaný proces s Afgancom, ktorý znásilnil a následne zaškrtil nemeckú študentku. Môže dostať doživotie, ale…

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Správa o znásilnení a vražde mladej študentky Marie L. vlani v októbri hlboko zasiahla nemeckú verejnosť. Médiá spočiatku informovali o tomto trestnom čine len okrajovo a niektoré dokonca vôbec. Tlak verejnosti však nakoniec spôsobil, že sa z prípadu stala hlavná téma, a to hneď na niekoľko nasledujúcich týždňov. Teraz, po jedenástich mesiacoch od nešťastnej udalosti, sa konečne začal proces s obžalovaným Afgancom Husseinom K.

    Vzhľadom na vykonané testy DNA niet pochýb o tom, že čin spáchal práve on, ale aj napriek tomu súd naplánoval šestnásť pojednávaní, v priebehu ktorých by mal vypočuť 45 svedkov. Konečný rozsudok by tak mal vyniesť až v decembri. „Prokurátor obviňuje mladého afganského migranta z násilného sexuálneho útoku a následného uškrtenia devätnásťročnej študentky, ktorej utopené telo našli v rieke Dreisam,“ konštatuje denník Augsburger Allgemeine.

    Hlavnou úlohou súdu bude rozhodnúť, či sa migrant trestného činu dopustil ako dospelý alebo ako mladistvý. On sám tvrdí, že mal sedemnásť rokov, ale lekári a ďalší experti sa skôr prikláňajú k tomu, že mal najmenej 21 rokov, a tak môže byť súdený ako dospelý. V takom prípade by ho vzhľadom na brutalitu spáchanej vraždy mohlo čakať až doživotie. Ako mladistvý by však mohol dostať maximálne pätnásťročný trest.

    Hussein K. prišiel do Nemecka v novembri 2015, teda na začiatku migračnej vlny, a to bez akýchkoľvek dokladov či sprievodu dospelého. Ako sa v súvislosti s vyšetrovaním jeho minuloročnej vraždy ukázalo, mal za sebou veľmi temnú minulosť. V roku 2013 ho v Grécku odsúdili na desať rokov za obzvlášť násilný trestný čin. Z väzenia ho však predčasne prepustili už v októbri 2015 a on tak mohol vyraziť rovno do Nemecka.

    Gréci, bohužiaľ, svojim nemeckým kolegom neposkytli žiadne informácie o jeho zločineckej minulosti, a preto mohol mladý Afganec začať v novej krajine s čistým štítom. Ako sa ukázalo, „dobrotu sekal“ len niekoľko mesiacov. Prípad vzbudil pozornosť nemeckej verejnosti nielen s ohľadom na svoju brutalitu, ale aj preto, že jeho páchateľom bol migrant. V neposlednom rade sa totiž ukázalo, že zavraždená študentka bola dcérou vysoko postaveného úradníka Európskej únie.

    - Reklama -