Ostatky Baghdádího údajne pochovali do mora, USA to nechcú potvrdiť

    0
    Na videosnímke, ktorá sa objavila na militantnej webovej stránke 5. júla 2014, je vodca Islamského štátu abú Bakr Baghdádí. (Autor: TASR)

    Milley tiež na tlačovom brífingu v sídle amerického ministerstva obrany oznámil, že americké sily zajali pri akcii dvoch mužov.

    “Pri operácii boli v objekte zajatí dvaja dospelí muži, živí,” uviedol Milley na tlačovom brífingu v sídle amerického ministerstva obrany. “Nachádzajú sa vo väzbe a v dobre stráženom zariadení,” dodal Milley podľa agentúry AFP.

    Odmietol však poskytnúť ďalšie podrobnosti o totožnosti zajatcov a aj to, ako boli s Baghdádím prepojení.

    Špeciálne sily Spojených štátov podnikli zo soboty na nedeľu raziu na severe Sýrie, ktorá viedla nielen k smrti vodcu IS Baghdádího, ale zabili aj značný počet jeho bojovníkov.

    “Keď americké sily objekt čistili, Baghdádího našli skrývať sa v tuneli. Pri zásahu ho zahnali do kúta a skončil tak, že odpálil svoju vestu s výbušninami,” informoval novinárov Milley.

    Pozostatky vodcu IS potom previezli do bezpečného zariadenia na potvrdenie jeho totožnosti pomocou forenzných testov DNA, uviedol Milley. “Ostatkov sme sa zbavili, je to ukončené. Zaobchádzali sme s nimi, ako treba,” doplnil.

    Baghdádího údajne pochovali do mora, tak ako vodcu medzinárodnej teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina, keď ho špeciálne americké sily v roku 2011 zabili v Pakistane pri podobnej akcii s helikoptérami.

    Milley tieto správy nechcel potvrdiť. Milley nepotvrdil ani opis Baghdádího správania v posledných chvíľach svojho života – podľa prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa Baghdádí “kňučal a plakal”.

    Milley povedal na brífingu novinárom, že nevie, kto bol zdrojom týchto Trumpových informácií, ale myslí si, že prezident sa rozprával “priamo s členmi útvaru”.

    Predseda zboru náčelníkov štábov však potvrdil, že niektoré videozábery z operácie budú zverejnené, keď prejdú procesom odtajnenia.

    Baghdádí zahynul počas víkendovej operácie amerických síl na severozápade Sýrie. Podľa Trumpa odpálil na sebe samovražednú vestu počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj tri svoje deti.

    Operácia sa odohrala pri malej dedine Báríšá v horskej oblasti v provincii Idlib, iba päť kilometrov od sýrsko-tureckej hranice. Nástupcom Baghdádího na čele IS sa stal bývalý vojak z Iraku Abdalláh Kardáš, známy ako hádží Abdalláh Afarí.

    Akcia bola pomenovaná po Kayle Muellerovej, 26-ročnej humanitárnej pracovníčke, ktorá sa stala jedným z viacerých Američanov, zabitých v zajatí IS. Muellerovú uniesli v roku 2013 v severnej Sýrii počas návštevy nemocnice.

    Americkí predstavitelia potvrdili jej smrť v roku 2015. Údajne bola osobnou “otrokyňou” Baghdádího, ktorý ju viackrát znásilnil. Jej telo sa nikdy nenašlo.

    - Reklama -