Ostaňte v Nemecku alebo zamrznite na ulici u nás. Čo ešte odkazujú Švédi utečencom…

    0
    Utečenci vo Švédsku (Autor: SITA)

    “Dnes je naliehavým problémom to, že počet uchádzačov o azyl rastie rýchlejšie, než dokážeme zaobstarať ubytovanie,” uviedol minister na tlačovej konferencii. Johansson dodal, že novým migrantom zrejme oznámia, že vo Švédsku “už nie je žiadne ubytovanie” a budú sa musieť rozhodnúť, či sa vrátia do krajín ako je Dánsko či Nemecko alebo sa sami pokúsia nájsť si bývanie. “Aj my máme hranice, čo dokážeme zvládnuť,” vyhlásil minister.

    Švédsko zažíva rekordný prílev uchádzačov o azyl, pričom podľa odhadov len v októbri ich tam prišlo 40.000, uviedol prisťahovalecký úrad. Úrad nedávno zdvojnásobil svoje predchádzajúce predpovede z júla a odhadol, že tento rok bude vo Švédsku žiadať o azyl celkovo 140.000-190.000 ľudí. Obrovské počty ľudí sa presunuli do Švédska z Nemecka, kde sú kapacity takisto preplnené – títo ľudia boli už unavení čakaním na oficiálne prijatie, alebo neboli ochotní žiť v stanoch, uviedol Johansson.

    “Budú sa musieť rozhodnúť, či radšej zostanú v Nemecku, kde majú ubytovanie, alebo odídu do Švédska,” povedal Johansson a vyjadril nádej, že odkaz o nedostatku ubytovania pomôže utlmiť prílev migrantov.

    Minister takisto varoval, že okrem obmedzených možností ubytovania je ťažko skúšaná aj kapacita Švédska spracovávať žiadosti o azyl. “Čoskoro to už budú dva roky,” uviedol a odhadol tak čas čakania na rozhodnutie o azyle v blízkej budúcnosti.

    Švédsko – krajina s takmer desiatimi miliónmi obyvateľov – patrí popri Nemecku a Rakúsku medzi hlavné destinácie v Európe, kam ľudia utekajú pred konfliktami v Sýrii, Iraku a iných častiach sveta. Prisťahovalecký úrad medzitým oznámil, že naliehavo potrebuje 20.000 dočasných miest pre migrantov a pripravuje provizórne lôžka v niektorých svojich kanceláriách.


     

    - Reklama -