Ostaňme v EÚ a máme parížske útoky doma, stavia sa za Brexit minister práce

    0
    Iain Duncan Smith s kolegami z vlády Michael Goveom a Priti Parel pred bytom britského premiéra na Downing street 10 (Autor: SITA)

    Smith poskytol rozhovor pre BBC, ktorý prináša portál britského listu Guardian. „Znepokojuje ma najväčšie riziko: migračný problém. Európska únia je neschopná zvládnuť chaos vyplývajúci z migračnej vlny, ktorá neprichádza len zo Sýrie. Počúvame o Pakistancoch a ostatných prichádzajúcich do Maďarska. Prichádzajú ľudia z rôznych častí Iránu. Nejde o migráciu z jednej krajiny,“ vraví Smith.

    „To, čo vidíme v EÚ, je neschopnosť členských krajín dohodnúť sa na spoločnom postupe. To vedie k napätiu. Ktovie, či o niekoľko rokov nezačnú európske krajiny rozdávať týmto ľuďom z rôznych krajín povolenia k pobytu, a dokonca pasy. Potom už im nebude nič brániť v tom, len tak nekontrolovane sa objaviť v Británii,“ pokračuje Smith v popise rizík vyplývajúcich zo súčasnej situácie pre Veľkú Britániu. „Otvorené hranice nám neumožňujú kontrolovať ľudí, ktorí sem prídu a strávia tu nejaký čas. Vidíme, čo sa stalo v Paríži, kde útočníci trávili roky plánovaním a prípravou teroristických akcií. Nevidíme migrantom do hláv, či sa medzi nimi neskrývajú podobní jedinci, ktorí spáchajú rovnaký čin u nás,“ dodáva Smith.

    Spoluprácou k bezpečiu

    Lucy Thomasová, zástupkyňa šéfa kampane Británia silnejšia v Európe, Smithovi oponuje: „V posledných týždňoch sme počuli široké spektrum expertov s terénnou skúsenosťou s bojom proti terorizmu potvrdzujúcich že britské ulice budú bezpečnejšie, ak zostaneme v EÚ. Aj keď si ich Iain Duncan Smith praje ignorovať, odkaz je jasný. Myslí si to šéf Europolu, armádni velitelia aj domáce tajné služby, že spolupráca s našimi európskymi spojencami je kľúčová pre ochranu britských občanov.“

    „Európsky zatykač nám umožňuje deportovať podozrivých z terorizmu späť do ich krajiny pôvodu. Europol pomáha našej polícii spolupracovať s jej európskymi kolegami a prostriedky delenia sa o dáta medzi krajinami EÚ umožňujú našim bezpečnostným službám získavať informácie o bezpečnostných rizikách kdekoľvek v Európe v priebehu minút,“ dopĺňa Thomasová argumenty, prečo by Británia v EÚ zostať mala.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -