Osobný priateľ premiéra Fica je z kauzy Pandur vonku? Rakúšania ukončili vyšetrovanie a…

    0
    Obrnené vozidlo typu Pandur (Autor: ReproFoto: youtube)

    Podľa informácií českého magazínu Reportér, na ktoré sa odvoláva aj slovenský portál Aktuality.sk, sa mal Miroslav Výboh stretnúť s riaditeľom manažmentu zbrojárskych závodov Steyer Lutzom Kampmannom. Toto utajené stretnutie sa malo dohrať vo viedenskej kaviarni a údajne prinieslo jedno veľké prekvapenie.

    Vypýtal si milióny

    Kampmanna zo zbrojovky Steyer mal na stretnutie údajne pozvať práve podnikateľ a lobista Výboh, ktorý je údajným sponzorom Smeru. „Požiadavku platby 18 miliónov eur v troch splátkach mi predniesol pán Výboh v rozhovore medzi štyrmi očami,“ uviedol Kampmann v rozhovore pre magazín Reportér.

    Vplyvný podnikateľ pritom nepožiadal o stretnutie len ako súkromný podnikateľ. „Pán Výboh sa prezentoval ako poradca slovenského premiéra. Bol tým, kto nám oznámil, že je potrebná určitá suma, aby sa zmluva o dodávke vozidiel Pandur zachovala. Položil požiadavku trikrát šesť miliónov eur, potom vstal a odišiel,“ tvrdí Kampmann.

    Miroslav Výboh priznáva, že v roku 2014 bol v Rakúsku na policajnom výsluchu v kauze Pandúr, ale tvrdenia Lutza Kampmanna označil za klamstvo. „Je to absolútne vymyslené. Ja o tom nechcem viac hovoriť. Bol by som rád, keby ste o tom nepísali,“ citoval Výboha magazín Reportér.

    Záver vyšetrovania

    Rakúska strana ukončila vyšetrovanie kauzy Pandur ešte vlani na jeseň, ale mená obvinených nikdy nezverejnila. Potvrdené je len to, že išlo o jednu osobu zo Slovenska a jednu z Izraela. Týždeník Trend v októbri priniesol informácie o tom, že vyšetrovanie sa viedlo proti Izraelčanovi Lovovi Drorimu a Slovákovi Miroslavovi Výbohovi. Teraz je však zastavené. Rakúska prokuratúra tvrdí, že sa vyšetrovaním nepodarilo preukázať dostatočne závažné podozrenie, aby sa mohlo začať trestné konanie.

    V Rakúsku síce kauzu Pandur ukončili, ale v Českej republike stále trvá. V súvislosti s korupciou v tejto afére pokračovalo na mestskom súde v Prahe pojednávanie, v ktorom čelí obžalobe český lobista Marek Dalík.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -