Oslavy Cyrila a Metoda nie, Pohoda áno? Aspoň na chvíľu by sa mohol vykašľať na marketing. Kocúrkovo. Uprednostnil vystúpenie v cirkusovej manéži, udreli na Kisku jeho najväčší kritici

    0
    Andrej Kiska bol na Pohode hosťom Štefana Hríba (Autor: Reprofoto/Facebook: Andrej Kiska)

    Stredajšie oslavy Sviatku sv. Cyrila a Metoda sa nezaobišli bez politickej prestrelky medzi premiérom Robertom Ficom a prezidentom Andrejom Kiskom. Premiér si totiž počas príhovoru neodpustil poznámku na adresu prezidenta a otvorene poukázal na jeho neúčasť na slávnosti. „Haló, kričím a hovorím aj k najvyššiemu ústavnému činiteľovi tohto štátu, že je najvýznamnejší štátny sviatok, aký SR má, a musíme si ho vážiť a uctievať,“ apeloval Fico na Devíne. O Kiskovej neúčasti na cyrilo-metodských oslavách a výčitke premiéra Fica sme písali TU

    Reakcia na seba nenechala dlho čakať a už o pár hodín neskôr poslal Kiska prostredníctvom svojho hovorcu rovnako ráznu odpoveď premiérovi. Ako informoval Roman Krpelan, prezident sa tiež zúčastnil na viacerých oslavách štátnych sviatkov, kde premiéra Roberta Fica nevidel. „Ale nikdy by prezidenta Andreja Kisku nenapadlo o tom verejne hovoriť. A už vôbec nie, ak by mal premiér manželku vo vysokom štádiu tehotenstva,“ uviedol Krpelan. Viac sme o tom písali TU

    Napriek tomu, že prezident sa osláv na Devíne nezúčastnil, včera vystúpil na hudobnom festivale Pohoda, a to len niekoľko hodín po narodení sa jeho piateho dieťaťa. V rámci svojho vystúpenia sa Kiska neváhal pustiť aj do kritiky ministrov. O prezidentovom vystúpení na festivale Pohoda a jeho karhaní ministrov sme písali TU.

    Udalosti, ktoré sa odohrali len niekoľko dní po sebe, opäť vyvolali rozhorčené reakcie, ktoré k prezidentovi smerovali od jedných z jeho najväčších kritikov. 

    Blaha: Takto to nie je ani v Bielorusku, ani v Severnej Kórei

    „Kiska vraj na Pohode kritizoval ministrov, že dávajú prednosť populizmu'. To povie chlap, ktorý pár minút po pôrode svojho syna natáča marketingové videjko na Facebook a o pár hodín si ide robiť kampaň na Pohodu. Fakt otec roka. Hlavne, že na oslavy Cyrila a Metoda ísť nemohol, lebo musel byť s rodinou. Pri všetkej úcte, tak čo, dopekla, robí teraz na hudobnom festivale s Hríbom?“ pýta sa Ľuboš Blaha.

    Podľa Blahu, ktorý bol nedávno v bieloruskom hlavnom meste Minsk na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia OBSE, kde ako jediný „západniar“ hlasoval proti jednostranným rezolúciám proti Rusku, ani tamojšie médiá neoblizujú Lukašenka tak ako niektoré naše Kisku. „Ako takí havkovia. Dosť vážne pochybujem, že by sa k darovaným plienkam od novinára uchýlila dokonca severokórejská propaganda,“ napísal na sociálnej sieti. „Teraz by mu asi fakt odpustil úplne každý, že nebude na Pohode, ale bude doma s rodinou,“ skonštatoval Blaha s tým, že sú chvíle, kedy by sa prezident aspoň na chvíľu mohol vykašľať na marketing. 

    ;

    Chmelár: Kiska pred oslavami štátneho sviatku uprednostnil Hríbov cirkus

    „V plnej miere rozumiem eufórii pána prezidenta, gratulujem obom rodičom a maličkému želám hlavne veľa zdravia, keďže sa narodil predčasne,“ zaželal na úvod svojho dlhočizného príspevku na sociálnej sieti analytik Eduard Chmelár.

    Hneď však dodal, že seriózni ľudia si nemôžu nevšímať Kiskove zlyhania v ústavných povinnostiach. „Uprednostnil vystúpenie v cirkusovej manéži Štefana Hríba na Pohode pred oficiálnymi oslavami štátneho sviatku, lebo mu to vraj dovolila manželka,“ podčiarkol analytik absurdnosť situácie.

    Sviatkov máme veľa, považujem za normálne, že niekto chodí, niekto nechodí, je to na zvážení každého,“ znela odpoveď prezidenta. „Ak by niečo podobné vypustil z úst český prezident Miloš Zeman, médiá by ho, obrazne, ukameňovali. Keď to povie Andrej Kiska, jeho prívrženci sú plní porozumenia, lebo je to vraj ľudské… Mám pocit, že žijem v Kocúrkove,“ kontroval Chmelár, tvrdiac, že podľa logiky Kiskových priaznivcov medzi voľnočasovými aktivitami a štátnymi povinnosťami prezidenta nie je rozdiel.

    Chmelár je presvedčený, že prezident si má v prvom rade plniť štátne povinnosti a až keď mu to okolnosti dovolia, sa ísť zabávať medzi ľudí. Množiace sa prezidentove prešľapy majú podľa neho závažné dôsledky na presadzovanie záujmov Slovenska v zahraničí.

    Otvorenej diskusii však podľa neho bránia médiá. Skutoční novinári by si mali uvedomiť, „že prezident republiky nie je ani chránené zvieratko, ani nekritizovateľný cisár, ale hlava štátu, na ktorého by mala mať spoločnosť určité nároky a vyžadovať od neho určité výsledky“.

    Neinšpiruje, nezmieruje a nepresadzuje slovenské záujmy. Namiesto toho trucuje

    Podľa neho by mal prezident inšpirovať, zmierovať a presadzovať záujmy svojho štátu. Kiska však mladým ľuďom nevštepuje potrebu byť k sebe náročnejší a osvojovať si pravidlá kritického myslenia a neprebúdza v nich túžbu po poznaní a vyššom vzdelaní. Nekladie vyššie nároky ani na spoločnosť, nie je pracovitý a sústreďuje pozornosť len na vlastný imidž, myslí si Chmelár. 

    Zároveň podľa neho nezmieruje, pretože sa chváli dobrými vzťahmi s ukrajinským prezidentom Porošenkom a Rusko nazýva nepriateľom, čo si nedovolí povedať ani francúzsky prezident či nemecká kancelárka“. Namiesto snahy o zmierenie Kyjeva s Moskvou musíme podľa Chmelára žehliť Kiskov militantný protiruský slovník.

    Do tretice podľa Chmelára prezident ani nepresadzuje záujmy Slovenska. „Andrej Kiska ponúkne Američanom vojenskú základňu, na summite Trojmoria vo Varšave úplne nezmyselne požiada Donalda Trumpa o podporu TTIP, pripomína vláde domáce úlohy od NATO, ale nedokáže formulovať skutočné záujmy tohto štátu, ktoré by ho posilňovali,“ uzavrel.

    Ignorancia pokračuje

    Prezident je pre niektoré svoje kroky terčom kritiky, Parlamentné listy preto oslovili analytika Jána Baránka s otázkou, ako vníma, že Kiska neprišiel na oslavu štátneho sviatku, ale vystúpenie na hudobnom festivale neodriekol. Baránek situáciu hodnotí miernejšie a vidí za tým predovšetkým narušené vzťahy s premiérom.

    „Je to pokračovanie skrytého sporu medzi prezidentom a premiérom,“ hodnotí Baránek.  

    „Je to aj paradoxné, pretože na jednej strane na tých oslavách neumožnili vystúpiť predsedovi parlamentu, čo je druhá najvyššia ústavná funkcia, a z iného uhla pohľadu je zase výčitka na Kisku. Kiska je, samozrejme, iná kategória, je to hlava štátu, takže pokiaľ mohol vystúpiť a nevystúpil s tým, že má tieto rodinné záležitosti, a potom sa ukazuje inde, je to jednoznačne pokračovanie vzájomnej ignorancie týchto vysokých ústavných činiteľov,“ zhrnul.

    O zlyhaní by však v tomto prípade nehovoril, ako uviedol, zlyhanie bolo inde, v tomto prípade je to podľa neho zámer.

    - Reklama -