Oskar Krejčí opisuje, čo môže svet čakať od Trumpa

    0
    Oskar Krejčí (Autor: Hans Štembera)

    Za pozoruhodné považuje Krejčí predovšetkým víťazstvo, ktoré dosiahla demokratka Hillary Clintonová priamo vo Washingtone. „Clintonová tam totiž získala 92,8 % hlasov, zatiaľ čo Trump len 4,1 %. Takto hlasovali federálni úradníci, ich rodiny, vládnuca politická vrstva. Náš predpoklad, že úspech Trumpa bude mať vo voľbách podobu populistickej vzbury proti establishmentu, sa tak potvrdil z druhej strany: mimoriadne významné stredné a vyššie vrstvy riadiacich štruktúr Trumpa odmietli. Nový prezident bude bývať v nepriateľskom prostredí – a kto chce s vlkmi žiť, musí s nimi vyť. Alebo si priviesť vlastných, v danom prípade veľmi bojovnú svorku,“ usudzuje Krejčí.

    Pokiaľ ide o medzinárodnú politiku, Donald Trump je podnikateľ a mohol by uplatňovať pragmatickejší prístup k riešeniu problémov ako dosluhujúci prezident Barack Obama. Mohol by napríklad zrušiť protiruské sankcie, ak si vyhodnotí, že nie sú veľmi efektívne. Rusku totiž sankcie skôr pomohli, pretože Moskve ukázali, že Rusi sa nezaobídu bez modernizácie priemyslu. Sankcie pomohli aj ruským poľnohospodárom, pretože sa do krajiny prestali dovážať európske potraviny.

    „Rusko je oveľa menej závislé od výkyvov americkej politiky a ekonomiky ako Európska únia. Trumpovo heslo ,Amerika predovšetkým!‘ znamená, že Washington nebude brať ohľad na nič iné ako na svoje vlastné záujmy. Čo je varovanie predovšetkým pre spojencov. Lenže ,mať opäť mocnú Ameriku‘ nemožno vo svete narastajúceho chaosu. Obávam sa, že ani (neo)konzervativizmus, ani pravicový populizmus choroby súčasného sveta nevyliečia,“ varuje Krejčí.

    Otázkou je, akými ľuďmi sa Trump obklopí. Pretože sám nemá dosť skúseností s politikou a má len hŕstku najvernejších poradcov, bude sa zrejme musieť oprieť aj o skúsených republikánskych politikov a bude musieť robiť kompromisy.

    „Asi ste počuli o nadšenom blahoželaní, ktoré Trumpovi napísala Marine Le Penová, predsedníčka francúzskeho Národného frontu. Ruský politológ Aleksandr Dugin priamo charakterizoval Trumpa ako ,nášho kandidáta‘, jeho víťazstvo označil za ,naše víťazstvo‘. Myslím si, že predstavitelia európskej novej pravice sa čoskoro dočkajú sklamania,“ veští Krejčí.

    Prečo budú sklamaní? Pretože v Trumpovom najbližšom tíme nájdeme napríklad niekdajšieho šéfa vojenskej rozviedky (DIA) Michaela Flynna. Ten nedávno vydal knihu, z ktorej sa môžu všetci záujemcovia dozvedieť, ako tento muž premýšľa. Dozvieme sa v nej napríklad, že za hlavného nepriateľa považuje Islamský štát a al-Káidu. Aby týchto teroristov porazil, bude ochotný spojiť sa aj s ľuďmi, ktorých by za iných okolností považoval za nepriateľov USA, vrátane Ruska.

    „Bojovým poľom, na ktorom musia podľa Flynna USA zvíťaziť, je boj proti radikálnym islamistom, predovšetkým al-Káide a takzvanému Islamskému štátu. V kapitole nazvanej Nepriateľská aliancia sa však môžete dočítať: ,…prebieha vojna. Stojíme zoči-voči fungujúcej koalícii, ktorá sa tiahne od Severnej Kórey a Číny cez Rusko, Irán, Sýriu, Kubu, Bolíviu, Venezuelu až po Nikaraguu. Nie sme cieľom útokov iba priamo zo strany štátov, ale aj od al-Káidy, Hizballáhu, Islamského štátu a mnohých ďalších teroristických skupín.‘ Ide o akúsi reinkarnáciu Bushovej osi zla, na ktorej je zavesený terorizmus. Je tu aj predstava farebných revolúcií a násilných zmien nežiaducich režimov. Veľký problém je však ukrytý niekde inde: ciele boja proti ,nepriateľskej aliancii‘ a terorizmu sú abstraktné, deklaratívne a nie sú v knihe spojené ani s vecnou analýzou, ani s prepočtom dostupných zdrojov,“ dodáva Krejčí.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    - Reklama -