Osem percent Turkov sympatizuje s Islamským štátom! Musíme byť preto šialení, ak zvažujeme politickú alianciu s Tureckom, tvrdí známy euroskeptik

    0
    Myšlienka, že by mohli milióny Turkov zaplaviť Európu vrátane Veľkej Británie, sa zrodila potom, keď Brusel vymenil obnovenie prístupových rokovaní o vstupe Turecka do EÚ za pomoc Ankary pri zastavení prílivu migrantov na starý kontinent. Práve Turecko je totiž hlavnou tranzitnou krajinou pre najväčšie množstvo utečencov zo Sýrie, ktorí sa následne vydávajú na nebezpečnú cestu do Európy. 

    Nič nie je zadarmo

    Výmenou za pomoc pri zvládaní utečeneckej krízy získa Turecko finančnú injekciu vo výške 3 miliardy eur.  Len 500 miliónov pritom pôjde z európskeho rozpočtu a zvyšok, teda 2 miliardy 500 miliónov eur, zaplatia jednotlivé štáty Únie. Peniaze majú byť použité na zlepšenie životných podmienok v tureckých utečeneckých táboroch, aby z nich Sýrčania neutekali do Európy. 3 miliardy eur vyplatí Brusel Ankare v priebehu dvoch rokov. Turecko pôvodne požadovalo, aby EÚ zaplatila celú sumu už na budúci rok a potom ešte raz v roku 2017.
     
    Netreba zabúdať ani na to, že Turci si na summite vydupali aj obnovenie prístupových rokovaní o vstupe do Európskej únie. Navyše je tu ešte aj Bruselom sľúbené urýchlenie rokovaní o bezvízovom styku medzi Tureckom a EÚ, čo spôsobuje ďalší odpor politikov aj ľudí, ktorí nechcú, aby sa Únia prípadným prijatím Turecka za 29. člena otvorila islamským extrémistom. Turecko je totiž pod vedením prezidenta Erdogana stále viac kritizované za porušovanie ľudských práv, slobody prejavu a prenikanie islamu do politiky či tvrdé potláčanie akýchkoľvek protivládnych protestov. 

    Nie je to hocijaká dohoda…

    „Toto nie je len dohoda o vyrovnaní sa s migráciou cez Stredozemné more. To, čo Merkelová navrhuje, je rýchle zaradenie Turecka medzi štáty Európskej únie,“ myslí si euroskeptik a predseda britskej strany UKIP (Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva) Nigel Farage. Podľa neho je dohoda s Tureckom pre radikálnych islamistov otvorením dverí do Európy. „Nedávny prieskum ukázal, že 8 % tureckej populácie sympatizuje s Islamským štátom. Musíme byť preto šialení, ak zvažujeme politickú alianciu s Tureckom,“ varoval Farage vo vysielaní televízie Sky News krátko po summite, na ktorom padli dohody medzi Tureckom a Európskou úniou. 
     
    VIDEO Nigel Farage v rozhovore pre televíziu Sky News 

    EÚ potrebuje Turecko 

    Krátko po príchode na summit bolo podľa Faraga jasné, že dohoda s Tureckom je už na svete, keď pred médiami prehovoril premiér David Cameron. „Tento summit je dôležitý, pretože potrebujeme komplexné riešenie utečeneckej krízy v Európe, ktoré zahŕňa aj Turecko,“ povedal ešte pred summitom premiér Cameron. Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že dohoda s Tureckom je spečatená. Turecko na summite zastupoval premiér Ahmet Davutoglu, ktorý uviedol, že je to pre jeho krajinu „historický deň“.
     
    - Reklama -