Osamotený Frešo už aj bez Kaníka chce presviedčať ľudí, že jeho partaj aj čosi ponúka…

    0
    Pavol Frešo (Autor: SITA)

    „Politik má chodiť medzi ľudí a nie intrigovať po kaviarňach. Našou stratégiou bolo počúvať ľudí, priviesť nových ľudí do strany. Dnes sú na bilboardoch,“ povedal s tým, že členovia v kampani ukázali, že majú vlastný názor a ponúkajú vlastné riešenia.

    Podľa Freša marcové parlamentné voľby budú najdôležitejšie od tých, ktoré rozhodli o slovenskom členstve v EÚ a NATO. „Budem sa snažiť, aby SDKÚ-DS dostala silný mandát odvodený úplne zdola,“ vyhlásil.

    SDKÚ-DS vyberala doteraz kandidátov na volené funkcie v primárnych vnútrostraníckych voľbách. O funkciu lídra SDKÚ-DS pre voľby do NR SR sa môže uchádzať iba člen SDKÚ-DS. Predseda SDKÚ-DS sa uchádza o funkciu lídra SDKÚ-DS pre voľby do NR SR bez návrhu, pokiaľ sa výslovne tejto kandidatúry nezriekne na rokovaní Prezídia SDKÚ-DS. Líder SDKÚ-DS pre voľby do NR SR môže pred voľbami viesť spolu s prezídiom rozhovory o volebnej koalícii s inými politickými stranami. Po voľbách do NR SR vedie rozhovory o zostavení vlády a rozhovory o spolupráci politických strán.

    Na kandidátke SDKÚ-DS bude chýbať jeden z jej dvojice poslancov v NR SR Ľudovít Kaník. Kaník to potvrdil dnes v rozhovore pre agentúru SITA. Podľa neho však cieľ bude naplnený, pretože na ústrednej rade budú ľudia, ktorí na pokyn Freša budú hlasovať ako povie. Kaník avizuje, že na ústrednú radu pôjde a povie svoje. Schválenie kandidátky ústrednou radou považuje za porušenie stanov, pretože podľa neho sa mali konať primárne voľby. „Ide o hrubé porušenie stanov,“ zdôraznil.

    Predsedom Ústrednej rady SDKU-DS sa stal Milan Roman. Do funkcie ho navrhlo stranícke prezídium. Dnes ho zvolili členovia rady. SDKÚ-DS bola bez predsedu ústrednej rady od decembra 2014, kedy sa funkcie vzdala Tatiana Rosová.

    Do volieb povedie SDKÚ-DS Frešo

    SDKÚ-DS povedie do volieb jej stranícky šéf Pavol Frešo. Dnes o tom rozhodli členovia ústrednej rady. Dvojkou na kandidátke je novozvolený predseda rady Milan Roman. Z tretieho miesta bude kandidovať líder SDKÚ-DS v Banskobystrickom kraji a viceprimátor Banskej Bystrice Martin Turčan. Do prvej desiatky sa ešte dostali bratislavský mestský poslanec Juraj Káčer, právnik Matej Žiliak, mestský poslanec v Handlovej Ján Spevár, mestský poslanec v Senici Filip Lackovič, šéfka ženskej organizácie SDKÚ-DS Barbora Oráčová, banskobystrická mestská poslankyňa Katarína Čižmárová a šéf Novej generácie Lukáš Tisoň. Ústredná rada dnes schválila 26 kandidátov. Ostatných schváli prezídium strany. Do parlamentných volieb z 21. miesta kandiduje Frešov mladší brat Slavomír. Šéf volebného štábu Peter Húska je na kandidátke dvadsiaty.

    Podľa Húsku schválená kandidátka vyjadruje ambíciu strany uspieť v marcových parlamentných voľbách. „Preto sú na nej úspešní komunálni politici i nové tváre,“ povedal Húska. SDKÚ-DS doteraz schvaľovala kandidátov v straníckych primárnych voľbách. „Dnešok nie je výnimkou. Bez primárok boli schvaľovaní kandidáti aj v roku 2006 a 2012. Ide o mimoriadnu situáciu,“ konštatoval Húska.

    Parlamentné voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca 2016. Voľby do Národnej rady SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Politické subjekty, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, musia kandidačné listiny podať do 6. decembra. Volebnú kampaň môžu podľa zákona začať dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnia v Zbierke zákonov SR.

    - Reklama -