Osamelí atentátnici z radov extrémnej pravice sú nebezpečnejší ako islamskí radikáli. Netreba ich podceňovať

    0
    Extrémista a masový vrah Anders Breivik (Autor: SITA)
    Útoky takzvaných osamelých vlkov, teda jednotlivcov, sú zriedkavejšie ako atentáty a teroristické útoky spáchané organizovanými skupinami, ale o to krvavejšie. Tieto činy sú navyše len veľmi ťažko sledovateľné bezpečnostnými zložkami, keďže atentátnici v takýchto prípadoch postupujú na vlastnú päsť bez pomoci. 
     
    Inštitút služieb Spojeného kráľovstva pre štúdium obrany a bezpečnosti (RUSI) v najnovšej správe uvádza, že ultrapravicoví extrémisti, ktorí konajú osamote, sú oveľa nebezpečnejší ako radikálni moslimovia, ktorí sa rozhodnú spáchať atentát bez pomoci organizovanej skupiny.  

    Hrozba, ktorú netreba prehliadať

    Osamelí vlci predstavujú podľa RUSI „neustále ohrozenie pre verejnosť, ktoré by nemalo byť prehliadané“. Správa britského think tanku uvádza presné čísla aj počty mŕtvych, ktoré majú za uplynulé roky na svedomí ultrapravicoví a islamskí extrémisti. 
     
    Od roku 2000 do roku 2014 zabili krajne pravicoví extrémisti podľa správy 94 ľudí a zranili ďalších 260. Islamskí radikáli, ktorí konali na vlastnú päsť, mali za rovnaké obdobie na svedomí 16 životov a 65 zranených. Do tejto štatistiky nepatria útoky organizované teroristickými skupinami radikálnych islamistov. 
     
    Správa britského RUSI ďalej uvádza, že takzvaní osamelí vlci sú za spomínané štrnásťročné obdobie zodpovední za 72 útokov v 30 krajinách Európy vrátane Švajčiarska a Nórska. Súčasťou krvavej štatistiky je aj bombový útok a masová vražda 77 ľudí, ktoré v nórskom Osle a na ostrove Ütoya spáchal Anders Breivik v roku 2011. 
     
    Breivik pred súdom tvrdil, že svojím činom chcel zastaviť islamizáciu Európy, ktorá je podľa neho v plnom prúde. Ľudia, akým je tento nórsky atentátnik a pravicový extrémista, sú podľa britského inštitútu len veľmi ťažko vystopovateľní, keďže konajú bez podpory akejkoľvek skupiny a nepotrebujú preto komunikáciu s inými, ktorá by sa dala odhaliť. 
     
    Spoločnosť na osamelých vlkov väčšinou nijako nereaguje, pretože z nej pred spáchaním útoku nijako nevyčnievajú. „Médiá a následne aj verejnosť sa sústredia väčšinou na islamských extrémistov, keďže predstavujú väčšiu hrozbu, čo hrá do karát osamelým teroristom,“ píše sa v správe. 
     
    Britský RUSI vo svojom reporte pripomína, že krajne pravicoví extrémisti, ktorí spáchali osamote teroristické útoky, sa len málokedy zverili so svojimi úmyslami rodine alebo blízkym priateľom. Len pre porovnanie, o svojich vražedných plánoch povedalo rodine až 45 % moslimských radikálov, ktorí útočili osamote.
     
    - Reklama -