Organizátorka protikorupčného pochodu: Ľudia mi píšu, že sa za mňa hanbia. Kauzy máme už lepšie doštudované. Úrady majú konať aj v iných prípadoch rovnako ako pri Kiskovi

    0
    Na snímke organizátori protestu, stredoškolskí študenti Karolína Farská a Dávid Straka (Autor: TASR)

    V poradí už tretí veľký protikorupčný pochod sa uskutoční v pondelok 25. septembra v Bratislave. „Pokračujeme preto, lebo nám záleží na Slovensku, na ktorom chceme zostať žiť a bývať. Pokračujeme preto, lebo nám záleží, aby táto krajina bola spravodlivá a vhodná pre všetkých slušných ľudí,“ uviedol pred pár dňami jeden z organizátorov Dávid Straka. Viac sme o tom písali TU.

    Jedna z organizátoriek 18-ročná Karolína Farská poskytla rozhovor pre Denník N redaktorke Monike Tódovej, kde hovorí, že aj keď si veľa ľudí myslí, že na Slovensku nejde nič zmeniť, tak to nie je pravda. „Myslím si, že sme primäli ľudí, aby im všetko nebolo jedno. Mám pocit, že nálada spoločnosti je, že ľudia už nebudú ticho,“ tvrdí Farská s tým, že jej život sa od prvého protikorupčného pochodu doslova otočil na ruby.

    Ľudia mi píšu, že sa za mňa hanbia

    Farská sa vyjadrila aj k „hejtom“ na sociálnej sieti Facebook. „Napríklad mi niekto napísal, že on je robotnícka trieda, ktorá zarába na to, aby som ja mohla študovať a robiť skúšky. Často sa ma ľudia snažia poučiť alebo píšu, že sa za mňa hanbia,“ priznáva organizátorka pochodu.

    „Má to však dve strany. Som vďačná, keď ma niekde zavolajú rozprávať moje názory, môžem byť aj príkladom pre iných, realizovať sa,“ dodáva Farská.

    Organizátorka sa posťažovala aj na populizmus z úst členov vlády. „Ešte viac si teraz uvedomujem, aká zlá vec je populizmus. Napríklad, keď počúvam vyhlásenia členov vlády o nás, o našich aktivitách. Je to nebezpečné aj preto, že chcú, aby ľudia zostali pasívni,“ hovorí študentka, ktorá je v poslednom ročníku na gymnáziu.

    Chceme, aby štát postupoval aj v iných kauzách ako pri Kiskovi

    Karolína Farská sa dotkla aj citlivej témy, a to rozhovoru svojho kolegu organizátora Dávida Straku pre Plus JEDEN DEŇ. „Ťažko sa mi to argumentuje, keď to nie je z mojej hlavy,“ povedal v lete Straka. Viac sme o tom písali TU.

    „Bolo to úplne nekorektné, predtým sme takú skúsenosť so žiadnym novinárom nemali. V tom čase jedno konšpiračné médium zverejnilo Dávidovo číslo, aby mu ľudia volali a pýtali sa ho, či má peniaze od Sorosa a podobne. Zavolala mu aj novinárka z Plus JEDEN DEŇ a on spanikáril. Na druhej strane, my nie sme ľudia, ktorí by mali podrobne vysvetľovať, o čom sú jednotlivé kauzy. No poučili sme sa. Určite už má Dávid lepšie doštudované kauzy a aj my všetci ostatní,“ priznáva Farská.

    Ako je možné, že dvaja neznámi študenti prilákali toľko ľudí? Farská tvrdí, že ľudia neprišli pre nich, ale pre politikov, ktorí ich nahnevali. Organizátori však stále nemajú vyzbieraných 100-tisíc podpisov pod petíciou, pričom už dlhší čas ich majú zhruba 70-tisíc. Hovoria však, že je to vysoké číslo.

    Farská sa v závere rozhovoru pre Denník N vyjadrila aj k aktuálnej kauze okolo prezidenta Andreja Kisku. Problém nevidí v prezidentovi, ale v postupe orgánov a štátu. „V tomto prípade vidíme, že štát konal či koná aj vo veciach prezidenta ako v prípade iných občanov. Našiel chybu, vyriešil ju, zaplatila sa pokuta. Štát postupoval tak, ako má, a to je to, čo chceme aj v ostatných kauzách, pri všetkých ľuďoch,“ uzavrela študentka Farská.

    - Reklama -