Organizácia pre zákaz chemických zbraní potvrdila, že Skripaľa otrávili novičkom

    0
    Sídlo Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v holandskom Haagu. (Autor: TASR)

    Vyšetrovatelia OPCW v správe “potvrdili zistenia Spojeného kráľovstva týkajúce sa identity jedovatej chemikálie, ktorá bola použitá v (meste) Salisbury”.

    Organizácia ďalej napísala, že chemikália mala “vysoký stupeň čistoty”. Jej texte nespomína novičok – teda názov jedovatej látky, ktorý predtým uvádzala britská premiérka Theresa Mayová, ale upozorňuje, že podrobnosti o toxíne sa nachádzajú v úplnej tajnej správe. OPCW v správe neidentifikovala pôvod jedovatej chemikálie.

    Británia obvinila Rusko z otravy Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou, vyvinutou ešte v čase existencie Sovietskeho zväzu. K otrave otca s dcérou došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury, kde Skripaľ žil. Rusko odmieta akúkoľvek účasť na prípade a tvrdí, že Británia neposkytla žiadne dôkazy na podporu svojich obvinení.

    Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson vo štvrtok uviedol, že iba Rusi mali “prostriedky, motív a skúsenosti” na podniknutie tohto útoku.

    Johnson vyhlásil, že “nie sú žiadne pochybnosti o tom, čo bolo použité, a neexistuje žiadne iné vysvetlenie, kto je za to zodpovedný – iba Rusko malo prostriedky, motív a skúsenosti”.

    - Reklama -