Orgán OSN na vyšetrovanie zločinov v Sýrii už má svojho šéfa. Kto sa postaví na jeho čelo?

    0
    Zničené ulice sýrskeho Aleppa (Autor: TASR)

    Marchiová-Uhelová dosiaľ pôsobila ako ombudsmanka pre výbor Bezpečnostnej rady OSN, ktorý monitoruje sankcie proti extrémistickým skupinám Islamský štát a al-Káida.

    Ako sudkyňa pracovala nielen vo Francúzsku, ale aj v misii OSN v Kosove a na kambodžskom súde pre stíhanie lídrov Červených Khmérov. Bola tiež právničkou Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu.

    Valné zhromaždenie OSN vlani v decembri napriek dôrazným námietkam Sýrie a jej blízkeho spojenca Ruska schválilo vytvorenie nového vyšetrovacieho orgánu, ktorého cieľom bude “úzka koordinácia” s Nezávislou medzinárodnou vyšetrovacou komisiou pre Sýriu, zriadenou Radou OSN pre ľudské práva so sídlom v Ženeve. Táto komisia minulý rok uviedla, že v Sýrii sú vojnové zločiny “prebujnené”.

    Nový orgán nazvaný “Medzinárodný, nestranný a nezávislý mechanizmus”, vytvorený pod záštitou OSN, má mandát zhromažďovať, uchovávať a analyzovať dôkazy o porušeniach medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv a pripravovať spisy s cieľom urýchliť nezávislé trestné konania v budúcnosti.

    Inštitúcia bude spočiatku financovaná z dobrovoľných príspevkov. VZ OSN vyzvalo všetky členské štáty svetovej organizácie, predovšetkým strany konfliktu v Sýrii, aby s ňou spolupracovali.

    - Reklama -