Orbánovi sa ušla taká facka, že sa z nej bude točiť hlava ešte aj jeho fanúšikom. Udrel bývalý šéf maďarskej diplomacie

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Exminister pripomenul, že žiadosť o vstup Maďarska do Únie podal on osobne v apríli 1994. “Vedeli sme, že ten vstup nebude triumfom, ale osudovou šancou na pozdvihnutie Maďarska,” dodal Jeszenszky. 

    Zdôraznil, že v Európe je mier a Maďarsko má to šťastie, že sa zbavilo svojich skutočných utláčateľov, pričom sa stalo plnoprávnym členom EÚ i NATO, o čom predtým iba snívalo. 

    “Otázkou nie je, dokedy bude EÚ takúto komunikáciu Maďarsku tolerovať, ale skôr to, či je dobré, ak maďarskú spoločnosť niekto takto zavádza,” reagoval Jeszenszky na Orbánov postoj.

    Vytváranie obrazu nepriateľa z Bruselu a zo Západu označil bývalý minister za rýdzu propagandu. “Nie je možné, aby Maďari vnímali Brusel ako nepriateľa a pritom chceli mať západnú životnú úroveň. Toto zavádzanie má vnútropolitické ciele,” tvrdí bývalý diplomat. 

    K ruskému projektu a financovaniu rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi povedal, že výstavba nových blokov je podľa expertov drahá. “Horšie však je, že Maďarsko týmto bude viac závislé na Moskve,” uzavrel Géza Jeszenszky.

    - Reklama -