Orbánova vláda siaha na nezávislosť Maďarskej akadémie vied, upozorňuje opozícia v Maďarsku

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Skupina opozičných poslancov strán Jobbik, Maďarská socialistická strana (MSZP), Demokratická koalícia (DK) a jeden nezávislý poslanec na spoločnej tlačovej konferencii hovorili o tom, že Orbán chce pripraviť MTA o nezávislosť, o medzinárodné vzťahy a zničiť jej vedecké dielne. Premiér tým podľa nich poveril ministra pre inovácie a technológie Lászlóa Palkovicsa.

    Podľa poslanca za Jobbik Andera Balázsa Fidesz touto politikou potvrdzuje, že je proti inteligencii a proti vede. “Od roku 2010 v štátnej sfére klesli finančné prostriedky určené na vedu a výskum na menej než polovicu,” zdôraznil. Poslankyňa MSZP Ágnes Kunhalmiová vytýkala, že polovicu finančných zdrojov určených na vedu podriadili rezortu riadeného Palkovicsom, čo ohrozuje nezávislosť MTA. “Fidesz vo všetkých oblastiach, v ktorých chce získať kontrolu, prípadne chce znemožniť svojich protivníkov, siaha na finančné zdroje. Deje sa to aj v prípade MTA,” dodala.

    Predseda parlamentného výboru pre kultúru za Fidesz László Pósán označil snahy opozície za “politické divadlo” a schôdzu výboru odmietol zvolať. Fidesz vydal vyhlásenie, v ktorom okrem iného uviedol, že cieľom vlády je podpora maďarského výskumu, rast jeho efektivity, pričom tomuto cieľu poslúži adresnejšie využitie finančných zdrojov, ako aj už zrealizované zvýšenie miezd výskumných pracovníkov.

    - Reklama -